Od czasu do czasu po prostu nie można się oprzeć i trzeba zjeść w fast foodzie. Nie będziemy kłamać – dania tutaj bazują na tłuszczu, soli i węglowodanach, a więc nic zdrowego. Niemniej jednak możesz wybrać opcje, które są zdrowsze i nie zawierają tak wielu kalorii. Wybieraj szczególnie dania zawierające chude mięso, warzywa i trochę błonnika. Unikaj ogromnych menu, które zawierają dużo jedzenia, a może nawet darmowe napoje gazowane. Postaraj się uzyskać informacje na temat składu odżywczego wybranego pokarmu. Oto menu fast foodów i zalecenia dotyczące ich wyboru.
Hamburgery w fast foodach
To najbardziej typowe danie typu fast food. Niestety, także najbardziej niebezpieczny. Hamburgery są bogate w kalorie i nie zapewniają uczucia sytości na długo. Jeśli nadal masz na to ochotę, wybieraj warianty zawierające jak najwięcej chudego białka. Idealnie sprawdzą się burgery warzywne, strączkowe lub drobiowe. Zamów tylko hamburgera, bez żadnych kombinacji (frytki, napój gazowany itp.). Jeśli to możliwe, wybierz porcję dla dzieci i poproś o dodatkowe warzywa. Zamiast bułki wybierz opcję zawinięcia jej w sałatkę liściastą. I oczywiście pomiń bekon.
Zdjęcie: Pixabay
Delikatny kurczak
Choć kurczaka postrzegamy jako zdrowszą odmianę wieprzowiny, może on również zawierać sporo kalorii. Ale w fast foodach są jedną z najlepszych opcji, po jakie możesz sięgnąć. Jeśli masz wybór, wybierz mięso z grilla, a nie smażone. Zawiera mniej tłuszczu. Wybieraj mięso nie panierowane, ale naturalne. Pomiń sosy i ser.
Ryby są dostępne w fast foodach
Choć nie widujemy tego zbyt często, w fast foodach także można spotkać ryby. Są doskonałym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Podobnie jak w przypadku kurczaka, wiele zależy od jego przygotowania. Nawet rybę najlepiej grillować, bez ciasta, nie smażyć, bez majonezu i innych dressingów. Spróbuj zamówić więcej warzyw.
Uważaj na sałatki
Choć sałatki uważamy za najzdrowsze, potrafią też stać się bombą kaloryczną. Kurczak i warzywa są w porządku, podobnie jak jajka na twardo, orzechy i nasiona. Jednak jajka sadzone, ser, majonez czy dressingi to właśnie one niepotrzebnie dodają im kalorii. Poproś kelnera, aby pominął te elementy podczas przygotowywania lub wybrał przepis, który ich nie zawiera.
Tacos, tortille i burrito
Do tych produktów dobre są chude mięso (drób), fasola, brązowy ryż, papryka, salsa, kukurydza (w rozsądnych ilościach), jogurt grecki. Unikaj składników takich jak ser i śmietana, które są bogate w kalorie. Nie zamawiaj porcji zawierającej podwójną ilość mięsa, ponieważ organizm może mieć trudności z przyjęciem takiej ilości białka na raz. Wybierz małą porcję lub podziel dużą porcję na dwa posiłki.
Źródła informacji:
https://health.clevelandclinic.org/healthy-fast-food/
Zdjęcie: Pixabay