Dynię można uprawiać w ogrodzie lub w doniczkach. Wystarczy przestrzegać prostych środków ostrożności, aby wyrosła bujna i silna.
Wśród jesiennych warzyw bohaterką jest dynia. Nie tylko ze względu na zbliżające się Halloween, ale także ze względu na dobroczynne właściwości, jakie niesie ze sobą dla naszego zdrowia. Ponadto ma wszechstronne zastosowanie w kuchni i nadaje się do przygotowywania wielu potraw.
Należąca do rodziny dyniowatych dynia pochodzi z Ameryki Środkowej i jest jednoroczną rośliną zielną jednopienną z pnącą się lub wąską łodygą, która może sięgać do siedmiu metrów i jest pokryta szczeciniastymi włoskami i racemozami. Początkowo używany jako pojemnik po opróżnieniu i wysuszeniu, powoli odkrywano jego ogromny potencjał w kuchni. Znane są także zalety tego warzywa.
Źródło witamin i przeciwutleniaczyzawiera głównie beta-karoten do produkcji witaminy A. Dynia zawiera żelazo, sole mineralne, takie jak wapń, fosfor i potas i jest doskonałym źródłem błonnika Mniej znane jest uspokajające działanie dyni, co czyni to warzywo idealne dla osób cierpiących na tę przypadłość cierpieć na stany lękowe i bezsenność. Dzięki magnezowi pomaga zmniejszyć zmęczenie i dyskomfort fizyczny, a tryptofan zwiększa produkcję serotoniny. Aby skorzystać z tych wszystkich korzyści, wystarczy wyhodować dynie w doniczkach, a następnie przygotować pyszne dania.
Poradnik uprawy dyni w doniczkach
Najlepszym okresem do uprawy dyni są późną wiosną i wczesnym latem. Ogólnie rzecz biorąc, gdy temperatura waha się między 18 a 24 stopniami. Ponieważ warzywo to potrzebuje miejsca, ponieważ w miarę wzrostu rozgałęzia się po ziemi, a długość pędów może osiągnąć dziesięć centymetrów, należy kontynuować uprawę w bardzo dużej doniczce. Gleba musi być wtedy dobrze nawożona (doskonały jest macerat pokrzywy i dojrzały obornik), miękka i dobrze przepuszczalna.
Wazon będzie musiał być oświetlony słońcem przez cały dzień, ponieważ dynia potrzebuje dużo światła rozwijać się i stać się genialnym. Jeśli chodzi o podlewanie, to musi ono być częste i obfite, nie zamieniając jednak doniczki w kałużę, gdyż w przeciwnym razie istnieje ryzyko rozwoju grzybów, które mogłyby spowodować śmierć rośliny. Siew należy rozpocząć wiosną, ręcznie wkładając nasiona na głębokość 3/4 centymetra i przysypując je kilkoma garściami ziemi. Na koniec, biorąc pod uwagę, że są to rośliny pnące, dobrym pomysłem jest stworzenie podpórki, na której będą mogły się oprzeć. Sprawdzą się proste drewniane kołki, na których rośnie dynia.