Cebula stała się bardzo ważnym składnikiem w kuchni, którą często wykorzystuje się zarówno na surowo, jak i smażoną, dodając potrawom nie tylko smaku, ale i koloru. Jednak wiele osób nie lubi z nim pracować, ponieważ pęka podczas krojenia i łatwo może się spalić na patelni. Unikaj tych typowych błędów i zamiast tego wypróbuj sprawdzone triki, które naprawdę działają. Oszczędzisz czas i nerwy.
Źródło: YouTube
Właściwy obieranie cebuli
Obieranie suchych warstw cebuli jest rzeczą oczywistą, jednak niewiele osób wie, że pierwszą błyszczącą warstwę należy również odpowiednio obrać. Dzieje się tak, ponieważ najpierw pali się na patelni, przez co staje się gorzki i po prostu psuje smak potrawy. Po obraniu cebuli czas na niepopularne krojenie. Zostań profesjonalnym szefem kuchni, który w żadnym wypadku nie doprowadzi Cię do płaczu!
Szczegółowo, bez łez
Podczas krojenia cebuli uwalnia olejki eteryczne, które powodują podrażnienie oczu i późniejsze łzawienie. Jednak przy krojeniu ostrym nożem może to być bardzo niebezpieczne, dlatego warto pamiętać o kilku trikach. Przed pokrojeniem cebulę należy schłodzić w lodówce, co eliminuje działanie olejków eterycznych. Zaraz po przekrojeniu nie nachylaj się bezpośrednio nad nim, a także podczas smażenia.
Przygotowanie przed smażeniem
Przed przystąpieniem do smażenia posiekanej cebuli ważne jest, aby patelnię lub rondelek odpowiednio rozgrzać i tłuszcz. Na początku samą patelnię zostawiamy na chwilę na kuchence i dopiero wtedy do jednej cebuli dodajemy łyżkę oleju lub smalcu. Gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje, można dodać cebulę.
Przyspieszenie przy użyciu zwykłego surowca
W żadnym wypadku nie należy skracać czasu smażenia, zwiększając temperaturę na kuchence, ponieważ cebula natychmiast się spali. Zamiast tego spróbuj dodać łyżeczkę cukru lub soli, aby przyspieszyć cały proces smażenia. Równe i złociste smażenie zapewni także szczypta sody oczyszczonej, która jednocześnie zapobiega przypalaniu.
Mieszaj i nie wychodź
Usmażenie cebuli do pożądanej konsystencji nie zajmuje dużo czasu, dlatego stój przy kuchence i cały czas obserwuj cebulę. Nie zapomnij także regularnie mieszać, aby nie przypaliła się do dna patelni i nabrała pysznego smaku, dla którego ją smażysz. Jeśli chcemy, żeby cebula była chrupiąca, możemy nieznacznie zwiększyć płomień, ale w tym celu trzeba ją mieszać znacznie częściej.
Źródła: adbz.cz, aazdravi.cz, nasdum.eu