Sprzedawcy zawsze stosują pewien trik, aby zakonserwować jabłka w domu i zapewnić im trwałość przez wiele tygodni. Oto jak to zrobić.
Wśród owoców najbardziej lubiane przez dorosłych i dzieci są jabłka. Jak mówi słynne przysłowie „jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” i tak naprawdę mają one wiele korzystnych właściwości, ponieważ są bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne organizmowi, aby mógł wykonywać wszystkie liczne funkcje, które musi wykonywać każdego dnia.
Jednakże, podobnie jak wiele innych rodzajów owoców, jabłka łatwo się psują. Aby tego uniknąć, możesz zastosować trik sprzedawców owoców, dzięki któremu przetrwają tygodnie. Oto, jak prawidłowo je przechowywać w domu.
Jak przechowywać jabłka w domu (aby dłużej służyły)
Jabłka są nie tylko pyszne, jedzone same, ale są także bardzo wszechstronnymi owocami w kuchni. Można je stosować w przystawce, dla stworzenia słodko-kwaśnego kontrastu, ale przede wszystkim w deserach, jak na przykład w słynnej szarlotce. Istnieją różne typy, a każda odmiana jest odpowiednia do określonego rodzaju przygotowania i przepisu.
Może się jednak zdarzyć, że już kilka dni po zakupie jabłka zepsują się. Dlatego należy je w odpowiedni sposób przechowywać w domu, tj w chłodnym, suchym miejscu. PMożna je umieścić w piwnicy, w lodówce, a w miesiącach zimowych nawet na zewnątrz, ale pod przykryciem. W temperaturze pokojowej zwykle utrzymują się przez około 10 dni.
Sprzedawcy owoców stosują jeszcze inne sztuczki, aby jabłka przetrwały tygodnie. Na przykład wskazane jest, aby na talerzu owoców ustawionym na stole położyć tylko jabłka, które planujesz zjeść w ciągu kilku godzin lub jednego dnia. Pozostałe należy umieścić w szczelnym pojemniku, aby ograniczyć ilość tlenu i spowolnić proces dojrzewania. Zapobiegnie to wysychaniu owoców i utracie ich właściwości odżywczych.
W końcu, biorąc pod uwagę, że jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania jabłek, należy je umieszczać oddzielnie od innych owoców, gdyż mogą one spowodować zbyt szybkie dojrzewanie. Można je łączyć tylko wtedy, gdy taka jest ich misja, czyli dojrzewanie owoców, które są jeszcze zbyt niedojrzałe. Dlatego wystarczy niewiele środków ostrożności, aby prawidłowo zakonserwować jabłka i pozwolić im przetrwać dłużej, nawet kilka tygodni.