Jeśli chcesz wiedzieć, jak dezynfekować owoce i warzywa, znajdziesz tutaj kilka bardzo przydatnych wskazówek, o których warto pamiętać.
Wraz z nadejściem dobrej pogody na stół pojawiają się dania na zimno, a nawet dania na bazie surowych owoców i warzyw. Na ich powierzchni mogą zagnieździć się bakterie i patogeny oraz inne substancje szkodliwe dla zdrowia. Dlatego łatwo jest zapytać jak prawidłowo dezynfekować owoce i warzywa aby móc go zanieść na stół i czuć się bezpiecznie.
Doskonale wiemy, że owoce i warzywa mogą zawierać na powierzchni pozostałości pestycydów i innych substancji lub patogeny, takie jak wirusy i zarazki, których nikt nie chce wnosić na swój talerz. Oto kilka metod dezynfekcji owoców i warzyw przed podaniem ich na stół lub w każdym razie przed ugotowaniem ich na potrzeby przepisów.
Jak idealnie wyczyścić owoce i warzywa
W kilku prostych krokach możesz to zrobić prawidłowo czyścić i dezynfekować owoce i warzywa które masz zamiar położyć na swoim talerzu lub ugotować w kreatywny sposób. Istnieją naturalne metody, które pozwalają oczyścić tę żywność, ale jeśli chcesz większej skuteczności i większego bezpieczeństwa, możesz potrzebować bardziej drastycznego rozwiązania.
Chodźmy po kolei. Przede wszystkim zawsze myj całą żywność, najpierw zanurzając ją w misce z wodą, a następnie płucząc pod bieżącą wodą. Jeśli masz do czynienia z warzywami kępkowymi, pocieraj powierzchnię lub poszczególne liście rękami.
Możesz użyć różne składniki zwiększające skuteczność prania. Najczęstsze są sól, wodorowęglan i ocet. Jednakże pierwiastki te nie nadają się do usuwania pozostałości pestycydów, które w większości przypadków wymagają rozpuszczenia substancji tłuszczowej, ponieważ są rozpuszczalne w tłuszczach i nierozpuszczalne w wodzie.
Pamiętaj jednak o jednej bardzo ważnej rzeczy, ani sól, ani soda oczyszczona, ani ocet nie są środkami dezynfekującymi. Składniki te, jeśli tak je nazwiemy, z pewnością przydają się do czyszczenia owoców i warzyw z brudu, resztek ziemi i kurzu, ale nie dezynfekują.
Jeśli więc chcesz zapewnić bezpieczeństwo i odpowiednio zdezynfekować je, eliminując bakterie, wirusy i zarazki, masz w zasadzie tylko jeden sposób, aby zrobić to bezpiecznie. A to oznacza użycie jednego roztwór środka dezynfekującego które można kupić w aptece lub supermarkecie.
Podsumowując, w celu zwalczania wirusów i bakterii należy rozcieńczyć 20 ml „Amuchina Skoncentrowany roztwór dezynfekujący” w 1 litrze wody. Zanurz owoce i warzywa w wodzie, odczekaj pięć minut, a następnie spłucz żywność pod bieżącą wodą.