Nasze lodówki z pewnością są pełne smakołyków, które przygotowaliśmy na Święta. Jeśli będziemy chcieli je odgrzać, możemy się obawiać, że będą bez smaku lub suche jak frytki. Istnieją jednak sposoby, które mogą pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Odgrzany karp już nigdy nie będzie obrzydliwy.
Przygotowując się do świąt, chcemy ugotować jak najwięcej potraw, aby każdy członek rodziny znalazł na stole coś dla siebie. Zgodnie z tym myśleniem, po wszystkich uroczystościach, w lodówce zostaje nam mnóstwo jedzenia, które jest jeszcze dobre i gotowe do spożycia. Jedyne, co nam może zostać, to ryba, którą warto zamienić na zupy, gulasze czy sosy. Niektórzy jednak lubią go odgrzewać, bo w tej formie smakuje najlepiej. Niestety obawa, że ryba będzie sucha i nieapetyczna, może je odstraszyć od takiego podgrzewania. Dowiedzieliśmy się, jak temu zapobiec i mieć pewność, że podgrzany przez nas przysmak będzie soczysty i pełen smaku.
Sposób podgrzewania karpia, aby nie był suchy
Kiedy sięgamy do lodówki po kawałki karpia, w głowie mamy plan, aby wrzucić go na patelnię i podgrzać. Nieźle, ale znamy znacznie lepszy sposób na podgrzanie ryby. Jeśli zrobimy to na patelni, skóra i osłonka mogą się nagrzać, a mięso będzie suche jak frytki. Co więc zrobić, aby karp był tak soczysty jak w Wigilię? Użyj tej niezawodnej metody wykorzystującej piekarnik.
- Przygotuj brytfannę lub naczynie do pieczenia i wlej do niej trochę bulionu, tak aby pokrył całe dno naczynia. Następnie włóż do niego kawałki karpia i zamknij pojemnik pokrywką.
- Nastaw piekarnik na 180°C. Gdy będzie już gorący, włóż karpia do naczynia, a gdy zobaczysz, że na powierzchni mięsa zagotuje się tłuszcz, zdejmij pokrywkę.
- Piecz bez przykrycia przez kolejne 5 minut, aby ciasto ładnie się zarumieniło. Podczas pieczenia możesz przewrócić go na drugą stronę.
- Po tym czasie wyjmij rybę z bulionu i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Mamy sposób na doskonałe rozmrożenie ryb. Już nigdy nie zjesz wodnistej papki
Nie zapomnij dodać go do zupy lub mięsa. W ten sposób przechowujesz przygotowywaną żywność