Dziś paprykę możemy kupić o każdej porze, dlatego też nie stanowi problemu włączenie jej do jadłospisu przez cały rok, czy to surowej, czy nawet poddanej obróbce cieplnej. Oprócz tego, że są bardzo smaczne, a ich zakres od całkowicie słodkich po ostre papryczki chili pozwala na szerokie spektrum ich wykorzystania, są także bardzo zdrowe. Szkoda więc nie skorzystać z ich wkładu.
Źródło: YouTube
Zdrowie w kolorowym opakowaniu
W papryce, zwłaszcza słodkiej, znajdziemy na ogół dużą ilość witaminy C, ale także prekursor (rodzaj preparatu do tworzenia) witamin A i E. Substancje korzystne dla organizmu zawarte są także w ich zabarwieniu i, oczywiście w skórce. Powstaje więc pytanie, po co w ogóle obierać paprykę, skoro pozbywamy się części dobroczynnych składników. To proste, jest to stosunkowo trudna do strawienia część, która może powodować problemy u dzieci, osób starszych lub chorych. Nie sprawdziłoby się również w niektórych przepisach.
Chce poznać prawdziwą „sztuczkę”
Jeśli uznamy, że konieczne jest obranie papryki, stajemy przed problemem, który zniechęci wielu mniej doświadczonych kucharzy do podjęcia takiego kroku. Skórka jest cienka, pęka, czasami znaczna część miąższu „odchodzi” wraz z nią. Ale są też proste metody, które możemy zastosować z sukcesem i odkryć w ten sposób niewykorzystane możliwości obróbki papryki. Jak to zrobić?
Gorąca woda wystarczy
Jednym z często stosowanych sposobów na najłatwiejsze obranie papryki jest jej oparzenie, a właściwie krótkie gotowanie. Będziemy potrzebować jedynie garnka z wrzącą wodą, w którym całkowicie zanurzymy paprykę na jedną minutę. Po tym momencie wręcz przeciwnie, wrzucamy je do pojemnika z zimną wodą (im zimniej, tym lepiej). Następnie łatwo i bez problemów usuniemy skórkę z papryki, zejdzie ona praktycznie sama.
W piekarniku lub pod grillem
Grill lub piekarnik również spełnią tę samą funkcję, co wrząca woda. Będziemy potrzebować trochę więcej czasu, aby papryka odpoczęła w ogniu, ale zasada jest ta sama. Zajmie to od kwadransa do dwudziestu minut w piekarniku, kilka minut w górnej części grilla. W przypadku jego użycia musimy jednak sprawdzić stan papryki, aby się nie przypaliła. Zawsze umieszczaj podzielone kapsułki skórą skierowaną w stronę źródła ciepła. Paprykę najlepiej przełożyć na jakiś czas do woreczka mikrotenowego po wyjęciu z piekarnika lub grilla. Para pojawiająca się w środku pomoże w złuszczeniu skórki.
Po prostu to odklej
Ale możemy też skorzystać z innego, nowoczesnego źródła ciepła, jakim jest kuchenka mikrofalowa. Króluje już dziś niemal w każdej kuchni, dlaczego więc nie wykorzystać go również na tę okazję? Minuta na najwyższej mocy powinna wystarczyć, aby skórka oddzieliła się od miąższu. Nie chcesz w żaden sposób podgrzewać papryki? Następnie wybierz inną, łatwą metodę, choć nieco mniej delikatną pod względem strat materialnych. Skórkę z papryki łatwo zdejmiecie specjalnym nożem, którego używamy do obierania ziemniaków. Czy nadal martwisz się o tę pracę? Oczywiście nie…
Źródła: www.epicurious.com, leiths.com, adbz.cz