Jak długo słynny dom wielkanocny może przetrwać poza świętami? A jak go prawidłowo przechowywać, żeby był dobry?
Typowy produkt kuchni neapolitańskiej, Casatiello jest bohaterem wielkanocnych stołów, zwłaszcza w Kampanii. Ten pikantny chleb w kształcie pączka, bogato nadziewany wędlinami i serami, charakteryzuje się również ułożonymi na powierzchni jajkami. Dekoracja jest zatem klasyczna i zawiera jeden z symboli epoki, dzięki czemu ten tradycyjny specjał, wymagający długiego i skomplikowanego przygotowania, staje się jeszcze bardziej treściwy.
Jak wiemy, Casatiello należy to zrobić z wyprzedzeniem przed momentem, w którym należy je zjeść. Różne fazy potrzebne do jego przygotowania wymagają trochę czasu i uwagi. Często podaje się go jako przystawkę lub w wielu przypadkach wykorzystuje się go do lunchu w Poniedziałek Wielkanocny w klasycznych piknikach lub bufetach plenerowych.
Ponieważ jest to preparat bardzo bogaty i zawsze robiony w dość dużych ilościach, może się zdarzyć, że zawsze zostaną resztki. I wtedy pojawia się pytanie: Jak długo można przechowywać Casatiello i w jaki sposób?
Jak przechowywać Casatiello i jak długo może pozostać dobry
Nawet jeśli jest to potrawa gotowana w piekarniku, Casatiello nie ma długiego okresu przechowywania. Składniki, które go tworzą, sprawiają, że ten pikantny chleb jest jedzeniem, które jest dla ciebie dobre spożyć w dość krótkim czasie. Ryzyko pogorszenia się czyha tuż za rogiem, ale także ryzyko utraty odpowiedniego zapachu i optymalnej konsystencji: tych elementów, które sprawiają, że smak jest tak apetyczny i zachęcający.
Generalnie Casatiello można przechowywać przez pewien czas Maksymalnie 2 – 3 dni, po przekroczeniu którego nie ma już właściwości pozwalających na zjedzenie go i delektowanie się nim w najlepszym wydaniu. Jaki jest idealny sposób na zachowanie tej tradycyjnej i typowej neapolitańskiej specjalności?
Z pewnością dlatego, że jest to żywność zawierająca mąkę Boi się powietrza i wilgoci, dlatego ważne jest, aby przechowywać go w szczelnym pojemniku i przechowuj go w suchym miejscu. Lodówka jest całkowicie zakazana: nie jest to miejsce do przechowywania Casatiello. Wkładanie go do lodówki byłoby bardzo poważnym błędem, gdyż natychmiast by się zepsuł.
Musi pozostać w temperaturze pokojowej które w miesiącach końca marca lub kwietnia, kiedy przypada Wielkanoc, jest jeszcze łagodne, ani zimne, ani zbyt gorące i wilgotne. Jeśli pozostało tylko kilka plasterków, możesz pomyśleć o umieszczeniu ich w odpowiednich pojemnikach torby na żywność. W starożytności zwyczajem było konserwowanie Casatiello poprzez owijanie go w bawełniane ściereczki lub ściereczki materiałowe przed umieszczeniem go w dobrze zamkniętym pojemniku, np blaszane pudełko. Dzięki temu pozostanie miękki przez te kilka dni, kiedy będzie jeszcze czas, aby się nim cieszyć.