Podczas świąt Bożego Narodzenia stół zapełnia się kulinarnymi przyjemnościami, ale według prezesa Fundacji Włoskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Francesco Barillà, nie trzeba rezygnować z rozkoszowania się kulinarnymi przyjemnościami. Zaleca jednak zachować zdrowy rozsądek, zwłaszcza jeśli chodzi o duże obiady. „Nie ma potrzeby odmawiać panettone ani specjalnych dań” – wyjaśnia Barillà. „Lepiej jest skoncentrować się na głównych posiłkach, a jeśli je przekroczyłeś, zdecyduj się na lekką lub nawet bardzo lekką kolację.” Ta rada wiąże się z otwarciem 84. krajowego kongresu Włoskiego Towarzystwa Kardiologicznego, który odbył się dzisiaj w Rzymie.
Co więcej, podkreśla kardiolog znaczenie aktywności fizycznej w przeciwdziałaniu skutkom dużych posiłków: „Jeśli pozwoliłeś sobie na nadmiar przy stole, koniecznie się ruszaj i unikaj siedzenia w fotelu. Dodatkowy czas wakacji wykorzystaj na spędzenie miłych chwil z rodziną lub na spacery, zarówno w mieście, jak i na świeżym powietrzu.” Barillà udziela dalszych praktycznych rad: „Jeśli zdecydujesz się na panettone, zaleca się unikanie innych deserów, które być może można spożyć innym razem.
Dzielenie się smakołykami może być mądrą strategią. Podkreśla także znaczenie zdrowego stylu życia, stwierdzając, że obok zażywania narkotyków w istotny sposób, bo nawet o 30-35%, przyczynia się on do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. Te słowa odzwierciedlają rozważne i świadome podejście do wakacjipodpowiadając, jak cieszyć się rozkoszami bez szkody dla zdrowia serca, łącząc przyjemność i odpowiedzialność w odżywianiu i aktywności fizycznej.