Jaja strusie: są bardzo podobne do jaj kurzych, tylko większe

Ponieważ struś nie jest jednym z rodzimych zwierząt Europy, jego jaja nie są tak rozpowszechnione. W Czechach na pierwszym miejscu znajdują się jaja kurze, a następnie przepiórki i kaczki. Jaja strusie są największe na świecie. Ważą około 1,5 kg, co oznacza, że ​​są około trzydzieści razy większe od jaja kurzego. Są też około dziesięć razy trudniejsze. Jeśli jaja są niebieskawe, nie są to jaja strusie, ale jaja emu. Takie jajko jest mniejsze (około 400 g).

Jaja strusie vs. kury

Strusie składają jaja od początku marca do końca sierpnia, co oznacza, że ​​nie są one dostępne przez cały rok. W ciągu tych sześciu miesięcy struś składa od 50 do 80 jaj. Wartość odżywcza nie różni się zbytnio od jaj kurzych. Zawiera dokładnie 143 kcal i 12,5 g białka na 100 g jaj. Jaja kurze są nieco bardziej tłuste (9,96 g tłuszczu w porównaniu do 9,6 g tłuszczu w jaju strusim). Jaja strusie mają mniej węglowodanów (0,7 g vs. 0,96 g). Cholesterol zawiera 372 mg jaj strusich, 411 mg jaj kurzych. Żółtko obu jaj stanowi około 1/3 masy jajka.

Strusie jajo

Zdjęcie: Pixabay

Korzystanie ze strusiego jaja

Z jednego strusiego jaja wychodzi około 30 kur. Oznacza to, że szczególnie nadaje się do przygotowywania dużych ilości żywności. Problem może pojawić się podczas rozbijania samego jajka. Jest znacznie twardszy niż kurczaki. Będziesz potrzebował młotka lub innego ciężkiego narzędzia. Niektórzy używają do tego celu wiertła lub ostrego dłuta. Można go stosować w tych samych przepisach, co klasyczne jaja kurze. Smakują bardzo podobnie. Jeśli wolisz jajka strusie na twardo, gotuj je przez około 50 minut.

Przechowywanie jaj

Jaja strusie mogą przetrwać do 30 dni w temperaturze pokojowej. 6 miesięcy w lodówce. Ale skorupa musi być nienaruszona. Uszkodzone jajo należy spożyć w ciągu dwóch dni. Kolor i zapach muszą pozostać takie same jak po rozbiciu, w przeciwnym razie istnieje ryzyko zepsucia się jajka. Jaja strusie najczęściej kupuje się na fermie strusi, gdzie można kupić także zdrowe mięso strusie, skorupki jaj (do celów dekoracyjnych), skórę, kości, ścięgna. Jeden kosztuje około 500 CZK.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/jajka-strusie/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *