Jagody to najlepszy sposób na wyeliminowanie pestycydów: poleca go szef kuchni

Jak usunąć pozostałości pestycydów z jagód: istnieje bardzo skuteczna metoda zaproponowana przez szefa kuchni, który dokładnie je czyści.

Ważne jest rozwiązanie problemu śladów pestycydów pozostających na owocach. Nieuchronnie pozostają pozostałości tych substancji szkodliwych dla organizmu, stosowanych do prawidłowego utrzymania owoców i istotne jest, aby je wyeliminować w jak największym stopniu.

Wiemy, że przed spożyciem owoców dobrym zwyczajem jest ich dokładne umycie. Często zaleca się użycie wody i sody oczyszczonej, jednak w przypadku niektórych rodzajów owoców operacja czyszczenia może być bardziej skomplikowana. Na przykład odnośnie jagódponieważ są to małe i bardzo delikatne produkty spożywcze należy zastosować określony system aby je zdezynfekować.

Mike’a Nassara, szef kuchni i właściciel firmy zajmującej się transportem żywności w Detroit, ma swój własny sposób na rozwiązanie tego problemu. Polega na usunięciu pozostałości pestycydów, ale nie tylko: także pleśni, która może tworzyć się na pysznych jagodach.

Sztuczka szefa kuchni polegająca na dobrym czyszczeniu jagód oraz usuwaniu pestycydów i pleśni

Metoda czyszczenia większości owoców, czyli zanurzanie ich w misce z wodą i kilkoma łyżkami rozpuszczonego w środku wodorowęglanu, a następnie pozostawienie do namoczenia na około dziesięć minut, nie jest specjalnie odpowiednia dla owoców leśnych.

Całkowite usunięcie sody oczyszczonej z małych, delikatnych jagód byłoby trudne. Jagody mogą pozostać zaimpregnowane tą substancją, co zmienia ich smak lub mogą zostać zniszczone przez pocieranie w celu usunięcia wodorowęglanów.

Istnieją dwie inne superskuteczne metody, które pozostawiają jagody w nienaruszonym stanie, jednocześnie je dokładnie odkażając, a przede wszystkim zapewniając dobrą eliminację pestycydów i pleśni. Szef kuchni to wyjaśnia zanurz jagody w dużym pojemniku z zimną wodą. Ważne jest, aby było zimno, aby nie zmienić składu jagód. Następnie zalać nakrętką białego octu, które można zrobić z wina lub jabłek, i pozostawić do namoczenia na 15 minut.

Zaraz potem przełącza się na odcedzić owoce z rozwiązania tj połóż je na czystej szmatce. Bardzo delikatnie przeciera je szmatką i czeka, aż dobrze wyschną. Jeśli występuje pleśń, należy podjąć podobne działania, ale z inną ilością składników.

Aby wyeliminować pleśń wkłada jagody do jednego mieszaninę sporządzoną z 3 szklanek zimnej wody i 1 szklanki białego octudlatego większa ilość. Liście moczyć przez 5 – 10 minut a następnie kontynuuj płukanie i suszenie. Ocet jest substancją kwasową, która może zabić lub zahamować rozwój grzybów i bakterii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *