Wszyscy wiemy od dzieciństwa, że jabłka należą do najbardziej przydatnych owoców. Nie tylko ze względu na witaminy, ale także ze względu na pektynę, którą naładowany jest ten soczysty owoc.
W krajach anglojęzycznych istnieje nawet powiedzenie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” – innymi słowy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Jabłka to przydatny owoc bogaty w pierwiastki śladowe i witaminy. Zawiera kwas askorbinowy, witaminę K, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, sód i miedź. Okazuje się jednak, że jabłka to miecz obosieczny – istnieją pewne przeciwwskazania, w których nie można jeść tego owocu.
Lekarze ostrzegają przed niebezpieczeństwem spożywania jabłek bezpośrednio po głównym posiłku, gdyż „atakują” one ochronny kwaśny nalot zębów. Z tego powodu należy je spożywać 30-40 minut po posiłku.
Oprócz tego naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Reading wykazali, że prawdopodobieństwo udaru lub zawału serca zmniejsza się, jeśli jesz dwa lub trzy owoce dziennie.
W owocach jabłek obecne są przeciwutleniacze, które jak wiadomo skutecznie blokują komórki nowotworowe. Niezwykle przydatne są także skórki, których nie należy usuwać, dlatego zaleca się spożywanie całego jabłka.