Jabłka to miecz obosieczny: w tym przypadku spożywanie ich jest absolutnie przeciwwskazane

Wszyscy wiemy od dzieciństwa, że ​​jabłka należą do najbardziej przydatnych owoców. Nie tylko ze względu na witaminy, ale także ze względu na pektynę, którą naładowany jest ten soczysty owoc.

Nie mówiąc już o tysiącach zastosowań w kuchni i cukiernictwie – z pewnością znasz też przepisy na przynajmniej kilka słodkości z jabłkami.

W krajach anglojęzycznych istnieje nawet powiedzenie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” – innymi słowy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Jabłka to przydatny owoc bogaty w pierwiastki śladowe i witaminy. Zawiera kwas askorbinowy, witaminę K, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, sód i miedź. Okazuje się jednak, że jabłka to miecz obosieczny – istnieją pewne przeciwwskazania, w których nie można jeść tego owocu.

Lekarze ostrzegają przed niebezpieczeństwem spożywania jabłek bezpośrednio po głównym posiłku, gdyż „atakują” one ochronny kwaśny nalot zębów. Z tego powodu należy je spożywać 30-40 minut po posiłku.

Oprócz tego naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Reading wykazali, że prawdopodobieństwo udaru lub zawału serca zmniejsza się, jeśli jesz dwa lub trzy owoce dziennie.

W owocach jabłek obecne są przeciwutleniacze, które jak wiadomo skutecznie blokują komórki nowotworowe. Niezwykle przydatne są także skórki, których nie należy usuwać, dlatego zaleca się spożywanie całego jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *