Bułki można ozdobić migdałami, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi lub mieszanką wszystkich / Rețetefeldefel.ro
Przepis islere inspirowany jest kuchnią austro-węgierską i cieszy się dużą popularnością we wszystkich kuchniach świata. Został stworzony w latach pięćdziesiątych XX wieku przez cukiernika z Bad Ischl, Richarda Kurtha. Za przepis zdobył złoty medal, prezentując go na Wystawie Światowej w Brukseli w 1958 roku. Islers to dwa ciastka wypełnione kremem i polewane czekoladą.
Ciasto, z którego powstają ciasteczka, to miękkie ciasto z dodatkiem masła i drobno zmielonych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych. Po upieczeniu ciastka smaruje się po dwa różnymi kremami lub konfiturami i polewa czekoladą.
Również z kuchni austriackiej, zalecamy również przygotować. A jeśli chodzi o przepis na lukier czekoladowo-waniliowy, poniżej przedstawiamy listę składników i kroki, które należy wykonać.
Sposób przygotowania
Zaczyna się od , co wymaga krótkiego czasu ugniatania, czasu chłodzenia, a następnie formowania i pieczenia ciasteczek.
Podczas gdy ciasto będzie odpoczywać na zimno, możesz przygotować krem, a polewę czekoladową przygotujesz po uformowaniu muszelek.
Jak zrobić ciasto francuskie z kremem czekoladowo-waniliowym
Zacznij od przesiania mąki i wymieszania jej z solą, cukrem i mąką migdałową. Na środku tej mieszanki zrób wgłębienie i dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę oraz jajka. Wszystkie te składniki wymieszaj, aż uzyskasz kruche ciasto. Umieść ciasto w plastikowej torbie i wstaw do lodówki na 30 minut.
Aby uformować ciasteczka, wyjmij ciasto na stół posypany mąką. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza, następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5-6 mm. Z ciasta wycinaj kółka za pomocą metalowego pierścienia lub szklanki.
Na blachę piekarnika włóż papier do pieczenia i ułóż w nim ciasteczka, zachowując niewielkie odległości od siebie. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut.
Jak zrobić krem waniliowy i lukier czekoladowy
Żółtka umieszczamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli i cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i całość rozcieńczamy odrobiną zimnego mleka. Następnie dodać resztę mleka, ale gorącego, intensywnie mieszając, aby ujednolicić kompozycję.
Powstałą kompozycję gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje jak budyń. Po ugaszeniu ognia dodać wanilię i homogenizować. Bezpośrednio nad kremem połóż folię spożywczą i poczekaj, aż dobrze ostygnie. Po ostudzeniu do śmietanki dodać miękkie masło.
Aby przygotować ptysie z kremem czekoladowo-waniliowym, posmaruj dwa ciastka obficie warstwą kremu i przygotuj.
Podgrzej płynną śmietankę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Intensywnie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a kompozycja ujednolici. Na koniec dodajemy masło i ponownie homogenizujemy kompozycję.
Wyspy polej lekko przestudzoną czekoladą i udekoruj każdą migdałem, rdzeniem z orzecha włoskiego lub mieszanką migdałów, orzechów włoskich i laskowych.
Również z kategorii ciasteczek świątecznych polecamy przygotować przepis na .