Zupy zawierają ważne pierwiastki śladowe niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Pożądane jest, aby osoba dorosła jadła zupę dwa do trzech razy w tygodniu. Tak powiedziała Daria Utyumova, terapeutka w firmie medycznej.
Zasadę tę powinny stosować osoby, które nie cierpią na przewlekłe lub ostre choroby przewodu pokarmowego. Zupy zawierają zbilansowaną ilość białek, tłuszczów, węglowodanów i innych pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
„Aby zupa była zdrowa, ważne jest, aby ją odpowiednio przygotować” – zauważył lekarz.
Jej zdaniem lepiej wybierać zupy jarzynowe lub takie z kurczakiem, indykiem, królikiem czy chudym mięsem. Utyumova zaleca odcedzenie pierwszego bulionu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i substancji chemicznych, które zwierzę zjadło w ciągu swojego życia wraz z jedzeniem.
Mówiąc o dniach, w których w menu nie ma zupy, terapeutka zauważyła, że picie do posiłków jest możliwe, ale nie konieczne; osoba dorosła może w razie potrzeby pić wodę niegazowaną.
Lepiej nie pić słodkich lemoniad i soków, ponieważ napoje te mogą prowadzić do cukrzycy i innych chorób./
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!