Jeśli lubisz tradycyjne krakersy i ciasto z czerwonego aksamitu, to ten jest dla Ciebie idealny, ponieważ łączy w sobie jedno i drugie. Ponadto nadają się na świąteczny stół bożonarodzeniowy.
Składniki na Cracked Candy Red Velvet:
1/2 szklanki masła, miękkiego
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki profesjonalnego czerwonego barwnika spożywczego
2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao w proszku
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki granulowanego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce utrzyj masło, brązowy cukier i biały cukier, aż masa będzie puszysta. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ubijając pomiędzy każdym dodaniem. Dodaj wanilię, czerwony barwnik i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia.
Napełnij jedną miskę cukrem granulowanym, a jedną miskę cukrem pudrem. Za pomocą łyżki uformuj ciasteczko. Kulki obtaczamy najpierw w cukrze granulowanym, a następnie w cukrze pudrze, powinny być całkowicie przykryte. Ułożyć na przygotowanej patelni. Piec przez 10 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą napęczniałe i popękane, ale w środku nadal lekko lepkie.
Zobacz więcej: