Idealna szarlotka z cynamonem. Sekret tkwi w jednym składniku

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast na Słowacji. Jest to przepis prosty i nieskomplikowany, a jego smaku nie da się podrobić. Znaleźliśmy dla Ciebie przepis na wyjątkową szarlotkę – jej sekret kryje się w jednym zaskakującym składniku.

Większość z nas ma swój ulubiony przepis na szarlotkę. Znaleźliśmy sprawdzony, klasyczny przepis z jednym sekretnym składnikiem. Sekretnym składnikiem jest smalec, który można zastąpić masłem. To babciny trik, który zawsze działa!

Przepis na szarlotkę z cynamonem. Sekret tkwi w jednym składniku

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, wytnij także gniazda nasienne. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do szerokiego garnka lub głębokiej patelni.
  2. Dodać cukier i cynamon, smażyć około 20 minut i mieszać, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
  3. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  4. Wszystkie składniki łączymy na gładkie ciasto, pod koniec dodajemy jajko.
  5. Ciasto podzielić na pół i włożyć obie połówki do zamrażalnika na około 15 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 21 x 27 cm lub kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm. Można również użyć tortownicy o średnicy 26 cm.
  7. Wyjąć połowę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem w plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Na wierzchu ułożyć jabłka.
  8. Pozostałą część ciasta zetrzyj na jabłkach. Włóż szarlotkę do piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do złotego koloru. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Przepis na ciasto zebry, które zachwyci nawet największych wrogów deserów. Proste, ale pyszne

Naleśniki bez grama mąki? Jeśli dodasz ten składnik do ciasta, wyjdzie ono puszyste, lekkie i…. zdrowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *