Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast na Słowacji. Jest to przepis prosty i nieskomplikowany, a jego smaku nie da się podrobić. Znaleźliśmy dla Ciebie przepis na wyjątkową szarlotkę – jej sekret kryje się w jednym zaskakującym składniku.
Większość z nas ma swój ulubiony przepis na szarlotkę. Znaleźliśmy sprawdzony, klasyczny przepis z jednym sekretnym składnikiem. Sekretnym składnikiem jest smalec, który można zastąpić masłem. To babciny trik, który zawsze działa!
Przepis na szarlotkę z cynamonem. Sekret tkwi w jednym składniku
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, wytnij także gniazda nasienne. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do szerokiego garnka lub głębokiej patelni.
- Dodać cukier i cynamon, smażyć około 20 minut i mieszać, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- Wszystkie składniki łączymy na gładkie ciasto, pod koniec dodajemy jajko.
- Ciasto podzielić na pół i włożyć obie połówki do zamrażalnika na około 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 21 x 27 cm lub kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm. Można również użyć tortownicy o średnicy 26 cm.
- Wyjąć połowę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem w plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Na wierzchu ułożyć jabłka.
- Pozostałą część ciasta zetrzyj na jabłkach. Włóż szarlotkę do piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do złotego koloru. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Przepis na ciasto zebry, które zachwyci nawet największych wrogów deserów. Proste, ale pyszne
Naleśniki bez grama mąki? Jeśli dodasz ten składnik do ciasta, wyjdzie ono puszyste, lekkie i…. zdrowy!