Herbata z hibiskusa ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Rozgrzewa również zimą

Hibiskus (Hibiskus sabdariff) może być stosowany ze względu na swoje lecznicze działanie. Radzi sobie np. z chorobami zwyrodnieniowymi, nadciśnieniem, zaburzeniami metabolizmu lipidów, ale także niektórymi rodzajami nowotworów. Herbatę z hibiskusa stosuje się w chorobach zapalnych nerek i wątroby. Hibiskus rośnie głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Oprócz tego, że pięknie wygląda, jest także rośliną jadalną.

Przedstawiamy Hibiskus

Hibiskus rośnie w formie krzewu, który może osiągnąć wysokość do 2,4 metra. Nie jest wymagająca w uprawie. Wymaga dobrze przepuszczalnej gleby, która może nie być bogata w składniki odżywcze. Idealna temperatura to 21°C. Przez pierwsze 5 miesięcy wzrostu potrzebuje co najmniej 13 godzin światła słonecznego dziennie. Od września do końca października kwitnie hibiskus (ale wiele zależy też od kraju, w którym rośnie hibiskus). Nasiona, liście, owoce i korzenie rośliny wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, do produkcji herbat, syropów, galaretek, win, soków i przypraw.

Poślubnik

Zdjęcie: Pixabay

Herbata z hibiskusa jest pełna przeciwutleniaczy

Flawonoidy, gossypetyna, hibiskustyna i sabdaretyna – to tylko niektóre z przeciwutleniaczy, które zawiera hibiskus. Warto wspomnieć także o witaminie C (kwasie askorbinowym), która sama w sobie ma bardzo silne działanie na zdrowy organizm. Nasiona hibiskusa są źródłem białka roślinnego. Prażone lub mielone, wykorzystuje się je w mieszankach herbacianych, ale także w zupach i sosach. Herbata z hibiskusa nie zawiera kofeiny i ma typowo czerwoną barwę. Smakiem przypomina mieszankę owoców leśnych. Hibiskus to zatem nie tylko piękna roślina, ale także piękna herbata.

Hibiskus dla zdrowia

Herbatę z hibiskusa stosuje się w postaci naparów lub nawet ekstraktów w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Dzięki antocyjanom działa bardzo skutecznie i nie powoduje skutków ubocznych! Herbata z hibiskusa ma działanie moczopędne i lekko przeczyszczające. Spożywając go codziennie, można obniżyć poziom cholesterolu całkowitego we krwi.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/hibiskus/

https://www.ireceptar.cz/zdravi/ibisek-caj-ucinky-30000212.html

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *