Jeśli masz ochotę na soczysty deser, czas spróbować tych kostek czekolady, których wykonanie zajmuje tylko 5 minut.
Produkty potrzebne do kostek czekolady:
4 szklanki cukru pudru
½ szklanki kakao w proszku (niesłodzonego)
¼ szklanki mleka o wyższej zawartości tłuszczu
½ szklanki masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego
garść prażonych, zmielonych orzechów laskowych
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Przygotować formę o wymiarach 10×10 cm, posmarować ją odrobiną masła lub oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszaj cukier i kakao, a następnie wlej do miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej. Mieszankę zalewa się mlekiem, a na koniec dodaje się pokrojone na kawałki masło. Nie mieszaj niczego, ale podgrzewaj przez około 2 minuty w kuchence mikrofalowej, czyli do momentu całkowitego rozpuszczenia masła.
Wyjmij miskę z kuchenki mikrofalowej, dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką kremową masę. Następnie dodajemy orzechy laskowe i wszystko dobrze mieszamy.
Mieszankę wlewa się równomiernie do wcześniej przygotowanego pojemnika i umieszcza w zamrażarce na 10 minut. Następnie obróć miskę na płaską powierzchnię i uzyskaną czekoladę pokrój w mniejsze kostki.