Gotowanie lasagne: w końcu ujawniono sekret, który sprawi, że będzie idealna

Gotowanie doskonałej lasagne jest naprawdę możliwe, ale tak naprawdę musisz pamiętać, że tak naprawdę jest to tajemnica: co to jest?

Ile razy miałeś ochotę przygotować dobrą lasagne, ale na koniec zawsze miałeś przed sobą wynik, który nie odpowiadał idealnie temu, co zamierzałeś osiągnąć: gotowanie to pasja i co do tego nie ma wątpliwości ale to także zaangażowanie.

Na przykład, mówiąc o lasagne, istnieje wiele przepisów, które można przygotować, a każdy z nich ma określony rodzaj gotowania oraz kroki, które umożliwiają uzyskanie optymalnego rezultatu, a także smak, który zawsze musi skutkować w określony sposób, aby uniknąć katastrof.

A więc przejdźmy do sedna sprawy i dowiedzmy się, jakie są metody gotowania, bardzo często najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest sposób, w jaki nastawiamy sam piekarnik. Czy musi być statyczny czy wentylowany? Znajdźmy odpowiedź.

Czy lasagne można piec w piekarniku statycznym lub z termoobiegiem? Oto sekret

Tak więc, jak powiedziano wcześniej, pierwszą rzeczą, o którą należy się martwić, mówiąc o gotowaniu lasagne, jest piekarnik: zacznijmy od założenia, że ​​ogólnie rzecz biorąc do gotowania lasagne zalecamy użycie wentylowanym piekarniku nastawionym na 180°C. Rozwiązanie ma bardzo szczególną motywację.

Ustawianie odbywa się w ten sposób dzięki przepływowi gorącego powietrza, dzięki temu systemowi wentylacji ciepło jest faktycznie rozprowadzane równomiernie, a gotowanie będzie tak jednolite, a efekt będzie taki, jakiego oczekujesz, czyli złocista i chrupiąca lasagne na powierzchni, która jednak kryje w sobie miękkie i kremowe serce.

Oczywiście używanie piekarnika statycznego do pieczenia lasagne nie jest błędem, ale ostatecznie może się zdarzyć, że otrzymasz lasagne, która będzie rozgotowana na spodzie i niezbyt złocista na powierzchni: „Gotowanie, dzięki dwóm rezystorom umieszczonym w dolnej i górnej części, odbywa się metodą radiacyjną i jest delikatne: z tego powodu istotne jest używanie piekarnika statycznego podczas przygotowywania ciast, babeczek, chleba, focacci i ogólnie produktów na zakwasie– mówią eksperci. przez foodblog.it

Na koniec, jeśli nie możesz użyć piekarnika z termoobiegiem, musisz ustawić pieczenie w piekarniku statycznym, ale zwiększyć temperaturę do 200 stopni, a następnie włączyć tryb grilla na ostatnie 5 minut, aby powierzchnia mogła się idealnie zapiekać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *