Dziś gluten nie jest już nieznanym składnikiem odżywczym. Przynajmniej wszyscy wiedzą, że to coś, co można znaleźć w zbożu. Jeśli chcemy uniknąć glutenu, powinniśmy oczywiście unikać wypieków. Ale gluten kryje się także w żywności, w której na pierwszy rzut oka nie można się go spodziewać. Mogą to być pasztety, kiełbaski, salami, ale także cała masa przetworzonej żywności. Osoby chcące unikać glutenu muszą rzetelnie czytać etykiety produktów.
Co to jest gluten?
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych (glutenu i prolamin). Jego źródłem są zboża, zwłaszcza pszenica, żyto, jęczmień i owies. Niektórzy ludzie dobrowolnie unikają glutenu, inni nie mają innego wyjścia, ponieważ gluten jest szkodliwy dla nich i ich trawienia – dla niektórych można nawet powiedzieć, że toksyczny. Jeśli te osoby spożywają żywność zawierającą gluten, mogą doświadczyć różnych problemów trawiennych, takich jak nudności lub ból brzucha.
Zdjęcie: Pixabay
Co to jest celiakia?
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. Pacjenci są nadwrażliwi na gluten. Jeśli więc spożywają gluten, konsekwencje ponosi cały organizm. Występują poważne zaburzenia w wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia. Na tę chorobę nie ma lekarstwa. Jedynym sposobem zapobiegania niestrawności jest całkowite unikanie glutenu. Niestety nie jest to bardzo proste zadanie. Niektóre produkty spożywcze wydają się być bezglutenowe, ale w rzeczywistości mogą zawierać gluten. Mogą też ulec zanieczyszczeniu – na przykład, gdy kroimy tym samym nożem, którym kroiliśmy żywność zawierającą gluten.
Dlaczego wyeliminować gluten?
Nawet jeśli nie masz wrażliwości na gluten, okazuje się, że wyeliminowanie glutenu również może przynieść korzyści Tobie. Badania są dopiero na początku, ale ich wyniki naprawdę wskazują na to, że gluten może wyeliminować problemy trawienne. W jednym badaniu (około 500 osób) obserwowano pacjentów z problemami trawiennymi po wprowadzeniu określonych środków. Osoby, którym zalecono wyeliminowanie glutenu ze swojej diety, odnotowały znaczną poprawę stanu zdrowia w porównaniu do osób spożywających gluten. Gluten u osoby, która nie choruje na celiakię, a jedynie długotrwałe problemy trawienne (bóle brzucha, wzdęcia brzucha itp.), może również powodować problemy trawienne.
Źródła informacji:
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-gluten-czy-trzeba-go-unikac-jak-ognia,nId,5418030
Zdjęcie: Pixabay