Najczęściej dostępne są tu ryby mocno solone, marynowane w oleju. Wyróżniają się dużą zawartością substancji przydatnych dla naszego organizmu, a ich smak jest całkowicie specyficzny. To smak umami, który jest nie tylko bardzo wyraźny, ale także mięsisty i lekko pikantny.
Anchois można wykorzystać do kanapek i kanapek, ale także jako dodatek do pizzy czy makaronu. Można nimi doprawiać także masłem, majonezem, ale można też wymieszać je z bułką tartą. Jeśli użyjesz anchois do przyprawiania innych potraw, nie musisz się martwić, że pozostawią rybny posmak, wręcz przeciwnie, nabiorą niesamowitego smaku.
Źródło: YouTube
Anchois są zdrowe
Anchois wyróżniają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 – kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Są także bogatym źródłem witamin z grupy B, niacyny, ryboflawiny i witaminy B-12, które odgrywają ważną rolę w wytwarzaniu energii, sprzyjają lepszemu trawieniu i budowie błon komórkowych.
Genialny trik na ulepszenie jedzenia
Możesz poprawić smak potraw, jeśli odpowiednio przygotujesz anchois. Można je dodawać naprawdę do wielu dań, nawet do klasycznego gulaszu. W każdym razie nie musisz się martwić o drobne kości, które całkowicie rozpadną się podczas przygotowywania. Jeśli jednak chcesz mieć większą pewność, możesz wcześniej rozgnieść filety w moździerzu.
Używaj ostrożnie
Jeśli ktoś w rodzinie nie jest fanem intensywnych smaków, należy obchodzić się z pastą anchois ostrożnie i powoli. Czasem do aromatyzowania wystarczy nawet jeden filet, zależy to też od ilości przygotowywanej potrawy. Należy jednak mieć świadomość, że smak umami według smakoszy dosłownie uzależnia, dlatego z pewnością ilość użytych anchois z czasem będzie rosła.
Jak przygotować anchois
Całe lub posiekane anchois wrzucamy na patelnię, na roztopione masło i smażymy na umiarkowanym ogniu, aż całkowicie się rozpadną. Otrzymasz masło rybne o wspaniałym aromacie, które w razie potrzeby można rozcieńczyć oliwą z oliwek. Masło można następnie wykorzystać do sosów, zup, ziemniaków, dań mięsnych lub warzywnych.
Do maczania używa się także masła
Rozpuść pół szklanki masła z pięcioma filetami z sardeli i dodaj trochę zmiażdżonego czosnku. Następnie wystarczy zanurzyć w nim kawałki szparagów, kalafiora, marchwi, brokułów czy innych warzyw, a także grillowanego mięsa czy krewetek.
www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz