FOTOPRZEPIS Wafle karmelowe nadają się na święto i na co dzień: mamy przepis od babci!

Niektórzy ludzie przygotowują wafle karmelowe podczas świąt Bożego Narodzenia. Jednak w naszej rodzinie stały się tak popularne, że przygotowujemy je przez cały rok. Właściwie, kiedy tylko mamy na to ochotę. Przyjdź i przygotuj je razem z nami.

Potrzebujemy

  • 250 g granulowanego cukru
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie wafli tortowych
  • 0,5 dcl mleka
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (Salka)
  • 150 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Zbliżać się

Zalecamy przygotowanie wszystkich składników wcześniej, ponieważ proces jest naprawdę szybki. Do głębszego garnka wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Czasami to mieszamy.

Gdy cukier rozpuści się w karmel, stopniowo dodawaj masło. za każdym razem dobrze wymieszać. Nie martw się, jeśli mieszanina się spieni. Przede wszystkim nie należy odsuwać garnka od ognia, w przeciwnym razie mieszanina stwardnieje. Można też dodać trochę mleka i szczyptę soli.

Następnie dodajemy skondensowane mleko i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.

Wmieszać zmielone orzechy włoskie.

Teraz następuje część posuwisto-zwrotna. Na wafelek nakładamy około 30% masy. Nałóż masę równomiernie na cały wafel za pomocą kuchennej szpatułki. Dodajemy kolejny wafelek, ponownie dodajemy masę i tak postępujemy do wyczerpania ciasta. Wystarcza na około 3 wafle ciasta.

Grille należy zakończyć ciastem. Następnie należy całą tę paradę odpowiednio załadować, najlepiej większą drewnianą deską. Pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia karmelu. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Dobry i szczególnie słodki smak!

Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *