Szparagi są pełne witamin i minerałów, a sezon na nie w pełni. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego doskonałego warzywa. Przygotuj z nami szybką, prostą i jednocześnie smaczną zupę.
Potrzebujemy
- 500 g białych szparagów
- 2 kawałki żółtej cebuli
- boczek
- 2,5 l wody
- rosół z kurczaka
- olej słonecznikowy
- sól
- mielony czarny pieprz
Procedura
Żółtą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta. Szparagi myjemy, oczyszczamy i odcinamy końcówki. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki.
Zaraz po tym do garnka z cebulą dodajemy szparagi i chwilę smażymy.
Wlać mieszaninę do garnka z gorącą wodą i dodać również bulion z kurczaka. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotuj, aż szparagi będą miękkie.
Gdy szparagi się ugotują, zmiksuj zupę blenderem ręcznym.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez oleju, a następnie dodać do zupy. Dla urozmaicenia smaku i większej wartości odżywczej możemy dodać także kawałki bryndzy lub świeżą natkę pietruszki. Smacznego!
Śledź nas także na portalach społecznościowych