FOTOPRZEPIS: Patelnia brokułowa ze słodkimi ziemniakami: Idealna uczta na wiosenny detoks

Czy Ty też zdecydowałeś się na lżejszą dietę na kilka tygodni przed lotem, aby latem móc zaimponować kostiumem kąpielowym? Wiosna jest do tego idealna, dlatego zapewne szukasz zdrowych przepisów. Mamy dla Ciebie propozycję dietetycznego lunchu, który pozwoli Ci zaoszczędzić czas, kalorie i odświeżyć monotonną kuchnię.

Mówi się, że co trzeci dzień powinniśmy jeść brokuły, aby wzmocnić odporność i serce. Słodkie ziemniaki wspomagają trawienie, redukują stres i dostarczają organizmowi energii w postaci żelaza. Pokażemy Ci, jak umieścić te dwa superfoody na jednym talerzu.

Potrzebujemy

  • 400 g brokułów
  • 2 jajka na twardo
  • 1 marchewka
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • suszone pomidory
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • zmielony czarny pieprz
  • czarna sól himalajska

Zbliżać się

Brokuły dzielimy na różyczki, a ziemniaki nadajemy kształtom, jakie lubisz. Nie musisz obierać słodkich ziemniaków, wystarczy je dokładnie umyć. Przygotuj warzywa, blanszując je. Oznacza to, że wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty, następnie mocno studzimy w zimnej wodzie i pozwalamy, aby ociekło na sicie. Warzywa nabiorą pięknego koloru, będą szybciej gotowe, a przez to bogatsze w witaminy.

Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na gorącym maśle. Ghee to właściwie masło bez białka mleka. Nie przypala się i nadaje potrawom subtelny orzechowy posmak. Dodaj posiekane chilli, suszone pomidory do smaku i cukier – nabierze karmelizacji, a warzywa będą smaczniejsze.

Warzywa wrzucamy na patelnię, doprawiamy i krótko smażymy. Wlać ocet balsamiczny i dobrze wymieszać, aby warzywa nabrały smaków. Gdy płyn odparuje, zdejmij patelnię. Dopraw mieszankę startym czosnkiem i czarną solą, co nada potrawie wyraźny jajeczny aromat. Można oczywiście użyć także klasycznej soli himalajskiej.

Na koniec dekorujemy wszystko paskami marchewki (pomoże w tym obieraczka do warzyw) i roztrzepanym jajkiem. Zapiekanka Brokułowa Z Batatami to danie wszechstronne. Danie główne sprawdzi się także jako pomysłowa przystawka, a jajka można zastąpić fasolą, słonym serem, tuńczykiem lub mięsem. Smacznego!

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *