FOTOPRZEPIS Niezwykły krem ​​kokosowo-kakaowy: zachwyci nim każdego łakomczucha!

Jeśli lubisz słodkie smaki, w Twoich kuchennych zapasach nie może zabraknąć kremu kokosowo-kakaowego. Sam w sobie nie jest aż tak słodki, co też jest jego zaletą. Można nim także ozdobić wiele potraw. Z łatwością napełnisz nim naleśniki, udekorujesz gofry i placuszki, a także posypysz nim powierzchnię płatków owsianych lub schłodzonego deseru. Możesz też po prostu posmarować nim kawałek ulubionego ciasta.

Potrzebujemy

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Procedura

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż masa się połączy i powstanie zwarta masa. Jeżeli wydaje się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego, co powinno pomóc w stwardnieniu w lodówce.

Podczas miksowania zdaliśmy sobie sprawę, co było oczywiste po wyniku, że mamy mleko kokosowe w lodówce i nie było ono zbyt długo wystawione na działanie, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Z tego też powodu mieszanina wydawała się skrzepnąć i nie można było jej dobrze wymieszać.

Nie robiliśmy smarowania po raz pierwszy, wiedzieliśmy jakiej konsystencji prawdopodobnie możemy się spodziewać. Aby tak się stało, pomimo lekkiej kolizji, jak to robiliśmy już wiele razy, pomagaliśmy sobie nawzajem. Pasztet wkładamy do kubka i podgrzewamy w umiarkowanej temperaturze do roztopienia tłuszczu.

Następnie napełniliśmy pastę do zamykanych kubeczków i włożyliśmy do lodówki. Masło kokosowo-kakaowe może krzepnąć w nim nawet do trzech dni, zanim uzyska idealną, bardziej kremową konsystencję.

Nasza wskazówka: Zamiast cukru kokosowego można użyć innego słodzika. Jednak cukier kokosowy zawarty w smarze pozwala lepiej podkreślić jego kokosowy smak.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *