FOTOPRZEPIS Niesamowicie smaczne Kung Pao w nieco niekonwencjonalnej formie: spróbuj azjatyckiego specjału bez mięsa!

Dania kuchni azjatyckiej od lat oczarowują wielu Słowaków. Kurczak Kung Pao z ryżem lub makaronem stał się jednym z najpopularniejszych. Wyobrażacie sobie to danie bez mięsa? Wypróbuj poniższy przepis w wersji wegańskiej, a nie pożałujesz.

Potrzebujemy

  • 200 g tofu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • olej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (może być też zwykły)
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego

Zbliżać się

Tofu pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłóż na bok i na tej samej patelni podsmaż starty czosnek, imbir, posiekaną papryczkę chili i pieprz syczuański. Pieczenie w pełni rozwija wszystkie smaki – a aromat jest niesamowity.

Odetnij białą część dymki. Pokrój go w krążki i dodaj razem z tofu i orzeszkami ziemnymi do pikantnej bazy. Smaż przez kilka minut.

W międzyczasie w misce wymieszaj sos sojowy, ocet, syrop daktylowy i skrobię kukurydzianą. Możesz posmakować rezultatu i poczuć doskonale zrównoważony słony, słodko-kwaśny smak.

Pokrój zieloną część dymki, paprykę i dodaj na patelnię z tofu. Zmniejsz ogień i zalej przygotowanym sosem. Niech wszystko się razem zagotuje i odstawi na bok. Nie chcemy gotować papryki, wystarczy ją podgrzać. Stwierdziliśmy, że sos jest dość gęsty, więc dodaliśmy trochę więcej wody.

Gotowe wegańskie Kung Pao tradycyjnie podawane jest z ryżem jaśminowym. Tym razem wybraliśmy makaron ryżowy. Smacznego!

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *