Przygotuj z nami tradycyjną fińską zupę Lohikeitto. Charakteryzuje się wyrazistym rybnym smakiem, delikatną kremową konsystencją, a jednocześnie zupa zaskakuje swoim bogactwem.
Potrzebujemy
- 400 g łososia
- 2 łyżki masła
- 1 por
- 4 większe ziemniaki
- 3 marchewki
- seler
- 1 śmietana do gotowania
- 1/2 cytryny
- sos rybny
- Liść laurowy
- cały czarny pieprz
- sól
- koperek
Zbliżać się
Najpierw przygotujmy bulion. Z łososia zdejmij nożem skórę i ugotuj ją w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.
Następnie usuwamy z wody skórę wraz z przyprawami.
Łososia ze skórą pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na chwilę.
W garnku na maśle podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki pory.
Po chwili dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i seler. Smażymy i zalewamy bulionem z łososia. Dodajemy również około 1 łyżeczkę sosu rybnego.
Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy łososia, którego wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki.
Do zupy dodajemy również śmietanę i gotujemy około 7-10 minut. Podawać z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule