FOTOPRZEPIS na fińską zupę z łososiem: Smakuje luksusowo i jest gotowa w kilka minut

Przygotuj z nami tradycyjną fińską zupę Lohikeitto. Charakteryzuje się wyrazistym rybnym smakiem, delikatną kremową konsystencją, a jednocześnie zupa zaskakuje swoim bogactwem.

Potrzebujemy

  • 400 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 1 por
  • 4 większe ziemniaki
  • 3 marchewki
  • seler
  • 1 śmietana do gotowania
  • 1/2 cytryny
  • sos rybny
  • Liść laurowy
  • cały czarny pieprz
  • sól
  • koperek

Zbliżać się

Najpierw przygotujmy bulion. Z łososia zdejmij nożem skórę i ugotuj ją w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.

Następnie usuwamy z wody skórę wraz z przyprawami.

Łososia ze skórą pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na chwilę.

W garnku na maśle podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki pory.

Po chwili dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i seler. Smażymy i zalewamy bulionem z łososia. Dodajemy również około 1 łyżeczkę sosu rybnego.

Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy łososia, którego wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki.

Do zupy dodajemy również śmietanę i gotujemy około 7-10 minut. Podawać z posiekanym koperkiem. Smacznego!

Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *