FOTOPRZEPIS Masz jeszcze zapasy czosnku dzikiego? Wypróbuj te szybkie i zdrowe klopsiki

Masz w domu kalafiora, ale nie chcesz go smażyć? Nawet nie jesteśmy zaskoczeni. Trzeba to ugotować, zawinąć, usmażyć i wreszcie posprzątać bałagan. Zamiast tego zainspiruj się sezonem na dziki czosnek i zamień kalafior w chrupiące klopsiki warzywne, wątróbki pieczone w piekarniku. Ten przepis jest szybki, smaczny i pozbawiony niepotrzebnego tłuszczu. Poza tym ubrudzisz sobie tylko blender i ręce.

Potrzebujemy

  • 500 g kalafiora
  • 100 g twardego sera do zetarcia
  • 60 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 garści dzikiego czosnku
  • mąka pełnoziarnista do panierowania
  • Kruszony kminek
  • Majeranek
  • zmielony czarny pieprz
  • sól
  • Oliwa z oliwek

Zbliżać się

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do blendera. Dodać jajka i wszystko razem wymieszać. Konsystencja nie musi być całkowicie gładka, szczególnie jeśli lubisz małe kawałki w klopsikach.

Mieszankę zagęścić według potrzeby bułką tartą, wymieszać z drobno startym serem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i doprawić przyprawami.

Z mieszanki odrywamy małe kawałki i formujemy z nich klopsiki. Każdy z nich obtocz w mące, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Tak przygotowane klopsiki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut.

Pieczone klopsiki można podawać od razu, ale świetnie smakują także na zimno do pracy czy w podróży. Możemy przygotować z nich puree ziemniaczane i sałatkę jarzynową, ale w zupełności wystarczy także dip na bazie kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *