Masz w domu kalafiora, ale nie chcesz go smażyć? Nawet nie jesteśmy zaskoczeni. Trzeba to ugotować, zawinąć, usmażyć i wreszcie posprzątać bałagan. Zamiast tego zainspiruj się sezonem na dziki czosnek i zamień kalafior w chrupiące klopsiki warzywne, wątróbki pieczone w piekarniku. Ten przepis jest szybki, smaczny i pozbawiony niepotrzebnego tłuszczu. Poza tym ubrudzisz sobie tylko blender i ręce.
Potrzebujemy
- 500 g kalafiora
- 100 g twardego sera do zetarcia
- 60 g bułki tartej
- 2 jajka
- 2 garści dzikiego czosnku
- mąka pełnoziarnista do panierowania
- Kruszony kminek
- Majeranek
- zmielony czarny pieprz
- sól
- Oliwa z oliwek
Zbliżać się
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do blendera. Dodać jajka i wszystko razem wymieszać. Konsystencja nie musi być całkowicie gładka, szczególnie jeśli lubisz małe kawałki w klopsikach.
Mieszankę zagęścić według potrzeby bułką tartą, wymieszać z drobno startym serem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i doprawić przyprawami.
Z mieszanki odrywamy małe kawałki i formujemy z nich klopsiki. Każdy z nich obtocz w mące, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Tak przygotowane klopsiki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut.
Pieczone klopsiki można podawać od razu, ale świetnie smakują także na zimno do pracy czy w podróży. Możemy przygotować z nich puree ziemniaczane i sałatkę jarzynową, ale w zupełności wystarczy także dip na bazie kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!
Śledź naszego Instagrama