FOTOPRZEPIS Lepszego ciasta bananowego nie jedliśmy nigdy, wszyscy pytają o przepis: Ty też spróbuj!

Internet jest pełen przepisów na ciasta bananowe, w których wykorzystuje się starsze, dojrzałe, jak je nazywamy, banany „lamparcie”. Szczerze mówiąc, nie każdemu to się podobało i nie każdemu to odpowiadało. Ten jest jednak genialny. Bazuje na przepisie na muffinki bananowe z Piekarni Sisters, który nieco zmodyfikowaliśmy.

Potrzebujemy

Ciasto:

  • 180 g mąki zwykłej
  • 2 duże dojrzałe (lub przejrzałe) banany
  • 4 łyżki jogurtu białego
  • 120 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Posypać:

  • 85 g mąki zwykłej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 55 g masła
  • orzechy (opcjonalnie)

Zbliżać się

W pojemniku za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj banany z białym jogurtem. W domu mieliśmy gęstszy jogurt typu greckiego.

W drugim naczyniu wymieszaj roztopione masło z cukrem trzcinowym. Dodać jajka, mieloną wanilię (kupujemy ją w jakości organicznej w sieci dm drogerie markt) i łyżeczkę soli. Nie musisz martwić się o sól w przepisie, doskonale równoważy ona smaki ciasta. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Obie masy wymieszaj i wylej na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nasze miało wymiary około 27 x 31 cm, a ciasto miało odpowiednią wysokość.

Przygotujmy posypkę – bułkę tartą z mąki, masła i cukru. Następnie wylej ją na wierzch ciasta. Do posypki można dodać także dowolne posiekane orzechy.

W wersji dla najmniejszej, czyli bez orzechów, zwykle zostawiamy pół puszki. Na drugą połówkę posyp posiekane orzechy i delikatnie je dociśnij. W tym przypadku były to migdały. Mała rada dla mniej leniwych – jeśli od razu wsypiemy orzechy do posypki, nie będą się one rozpadać z ciasta.

Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 200 st °C. Gdy tylko włożymy blachę, temperaturę obniżamy do 180 °C i pieczemy około 35 minut. Cięcie po ostygnięciu. Smacznego!

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *