Brakuje Ci pomysłów na to, co ugotować na lunch lub szybką kolację? Nawet klasyczne składniki, takie jak udka z kurczaka, można przygotować w niekonwencjonalny sposób. Dowodem jest dzisiejszy fotoprzepis, który pochodzi z krainy wschodzącego słońca. Podaruj sobie coś egzotycznego na talerzu i zaskocz całą rodzinę.
Potrzebujemy
- 4 udka z kurczaka
- ryż (ilość na około 4 porcje)
- 150 ml bulionu z kurczaka
- 6 łyżek sosu teriyaki
- powód
- sól
- olej
Zbliżać się
Rozmrozić udka z kurczaka, a następnie oddzielić je od kości. Jeśli robisz to po raz pierwszy, ostrożnie obchodź się z nożem. Nie jest to trudne, ale na początku wymaga trochę praktyki. Umyj i osusz piersi z kurczaka bez kości z obu stron.
Rozróżniamy część mięsną i tę ze skórą. Wcieraj sake w część mięsną. To wyjątkowy japoński alkohol, ale i u nas nie ma już problemu z jego zakupem.
Następnie posolić część skórką. Tak przygotowane udka pozostawić na blasze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i pozostawić na około 2-3 minuty
odstawić na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na niej udka, skórą do dołu. Piecz je z tej strony przez około 10-12 minut. Następnie obróć udka kurczaka na drugą stronę i smaż przez kolejne 10 minut.
Sos przygotowujemy bardzo prosto – mieszamy teriyaki z bulionem. Na koniec tą mieszaniną polej uda i piecz je, aż sos zgęstnieje.
Gotowe udka kurczaka podawać z ryżem. Dla urozmaicenia smaku możemy polać mięso odrobiną sosu sojowego lub teriyaki. Smacznego!
Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule