FOTOPRZEPIS Domowy chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim: Zdrowy i pięknie pachnący

Jeśli cały rok z utęsknieniem czekałeś na dziki czosnek, prawdopodobnie masz już w lodówce pesto i zjadłeś chociaż garnek świetnej zupy z tego zdrowego zioła. Nawet w najbardziej wysuniętych na północ częściach Słowacji sezon na nią osiągnął już swój szczyt, dlatego nie wahaj się i wypróbuj nasz ciekawy przepis. Pokażemy Ci jak upiec nietypowy chleb na zakwasie z mąki żytniej. Jest pełen pachnących ziół i oczywiście dzikiego czosnku.

Potrzebujemy

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 170 g mąki pełnoziarnistej
  • 270 ml wody
  • garść świeżego dzikiego czosnku
  • 1 łyżka drożdży macierzystych
  • 1 łyżeczka cukierków jęczmiennych lub cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana

Zbliżać się

Zakwas zaczynamy od drożdży macierzystych, 100 g mąki żytniej i 100 ml wody. Wszystko dobrze mieszamy, aż otrzymamy cieńsze ciasto. Przykryj miskę i pozostaw drożdże do pracy na co najmniej 8 godzin. W tym czasie powinno urosnąć do dwukrotnie większej objętości niż pierwotna.

Gotowe drożdże wymieszać w 170 ml wody, dodać cukierki jęczmienne, sól, kminek i posiekany dziki czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj do połączenia smaków.

Teraz dodaj resztę mąki żytniej i pszennej. Ze względu na mąkę żytnią ciasto jest gęste i trudniejsze w wyrabianiu, ale należy je cierpliwie wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Przygotowane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. W tym czasie mieszamy bardzo delikatnie tylko dwa lub trzy razy.

Zagnieść ciasto na zakwasie i posypać skrobią – nie będzie tak klejące i łatwiej będzie uformować bochenek. Przełożyć bochenek do naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy bochenek wyrośnie, wykonaj kilka nacięć na wierzchu nożem, spryskaj wodą z butelki ze spryskiwaczem i włóż do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut.

Upieczony chleb połóż na metalowej kratce i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nagrodą za oczekiwanie będzie pachnący, mięciutki chlebek z pyszną pastą czosnkową w środku. Smacznego!

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *