FOTOPRZEPIS Czy zostały Ci warzywa z niedzielnego rosołu? W ten sposób raz lub dwa razy można z niego przygotować zdrowy obiad

W wielu domach tradycyjny rosół jest stałym elementem niedzielnego obiadu. Jeśli do zupy dodamy także większą ilość warzyw korzeniowych dla intensywniejszego smaku, nie będziemy musieli jej później wyrzucać. Dzięki temu przepisowi w kilka minut wyczarujesz zdrowy i nie obciążający żołądka obiad. Nasze klopsiki warzywne znikają w błyskawicznym tempie.

Potrzebujemy

  • większą ilość gotowanych warzyw korzeniowych
  • ziemniaki
  • twardy ser nadający się do tarcia
  • 1-2 jajka w zależności od wielkości i potrzeb
  • 1 dcl ciepłego mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek masła
  • bułka tarta do zagęszczenia i panierowania
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek

Zbliżać się

Najpierw oczyść, umyj i pokrój ziemniaki. Następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.

Najpierw zetrzyj ser na drobnej tarce. Sięgnęliśmy po ser typu parmezan ze względu na jego wyrazisty smak i aromat. Jednak odpowiedni jest również klasyczny Emmentaler lub Eidam. Następnie drobno zetrzyj ugotowane warzywa korzeniowe. Użyliśmy połączenia marchewki, pietruszki, kalarepy i selera.

Drobno posiekaj cebulę i dodaj do niej wyciśnięty ząbek czosnku.

Do warzyw korzeniowych dodać starty ser, cebulę, czosnek, jajko, sól i czarny pieprz.

Całość dokładnie mieszamy i jeśli masa wydaje się zbyt rzadka zagęszczamy ją bułką tartą. Możemy jednak użyć także gładkiej mąki orkiszowej.

Z powstałej masy formujemy małe klopsiki, które lekko panierujemy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety warzywne skrop oliwą odpowiednią do smażenia i piecz w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Następnie obróć je i piecz przez kolejne 5 minut.

Podczas gdy klopsiki się pieczą, z gotowanych ziemniaków przygotujemy pyszną owsiankę. Ziemniaki odcedzić, dodać ciepłe mleko, masło i wymieszać mikserem na gładką masę.

Gotowe złociste klopsiki warzywne podawane są z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami. Można dodać także łyżeczkę sosu tatarskiego lub ulubionego dipu. Smacznego!

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *