Jeśli lubisz kulki miodowe od znanego producenta, gwarantujemy, że ich domową wersję będziesz mieć na stole częściej, niż chciałaby Twoja postać po odkryciu tego przepisu. Robimy je najczęściej, gdy po pieczeniu zostają nam plasterki miodu.
Potrzebujemy
- 240 g płatków miodu lub plastrów miodu
- 120 g masła
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki miodu
- ½ puszki skondensowanego mleka
Zbliżać się
Najpierw drobno zmiel orzechy. My użyliśmy orzechów włoskich, ale można też spróbować mieszanki różnych rodzajów orzechów.
To samo powtórzymy z płatkami miodu lub pozostałymi po świętach słoiczkami z miodem (uważajcie, muszą być bez dekoracji, czyli bez nalotu z białek). Do pojemnika włóż garść wymieszanych arkuszy – zawińmy w nie gotowe kulki.
Wymieszaj wszystkie składniki. Aby lepiej wymieszać masło z ciastem, rozpuść je lekko w pojemniku na płycie kuchennej lub włóż do kuchenki mikrofalowej na około 30 sekund.
Z ciasta formujemy kulki i zawijamy je w ściereczki, po czym przechowujemy w papierowych kubkach.
Ostatecznie użyliśmy najmniejszych babeczek i wyszło nam około 40 smacznych kawałków. Kulki wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby masło w nich stwardniało.
Nasza wskazówka: Dla uproszczenia i szybszego przygotowania użyliśmy zwykłego mleka skondensowanego. Można jednak spróbować także jego wersji karmelowej. Albo kupujesz gotowe, albo klasyczne mleko skondensowane gotujesz w pojemniku z wodą przez co najmniej dwie godziny, aby się skarmelizowało. Kule będą jeszcze smaczniejsze.
Śledź naszego Facebooka