Fast food i jego długotrwały wpływ na nasz organizm

Dieta typu fast food jest szybka, niedroga i można ją spożywać w drodze. Niestety jest to również dieta mało odżywcza. Jest wysokokaloryczny, ale nie daje uczucia sytości na długo, dlatego wkrótce znów sięgniemy po coś do jedzenia. Długotrwałe spożywanie fast foodów może mieć bardzo istotny wpływ na zdrowie człowieka. I nie jest to tylko otyłość.

Skąd wziął się fast food?

Koncepcja fast foodu jest jasna: żywność wysoko przetworzona, oparta na mięsie, którą przygotowuje się szybko (grill, frytkownica lub kuchenka mikrofalowa). W związku z tym ma prawie stuletnią historię. Jednak restauracje typu fast food, jakie znamy dzisiaj, powstały w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku. I to właśnie szybkość przygotowania i użyte składniki sprawiają, że ludzie tak je lubią – a jednocześnie wcale nie są zdrowe.

Pizza

Zdjęcie: Pixabay

Czy fast foody mogą wpływać na zdrowie serca?

Fast foody zawierają dużo tłuszczu i sodu, który ma poprawiać smak i wydłużać trwałość żywności. Niestety sód jest pierwiastkiem, którego nasz organizm potrzebuje, ale w ograniczonych ilościach (poniżej 1500 mg dziennie – taką ilość zawiera jeden hamburger z bekonem). Nadmierne spożycie sodu wiąże się ze wzrostem ciśnienia krwi, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie serca. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka takich problemów jak zawał serca, udar mózgu, niewydolność serca.

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu fast foody wpływają również na poziom cholesterolu we krwi. A to poprzez zwiększenie ilości LDL, czyli „złego” cholesterolu. Aby uniknąć pogorszenia zdrowia serca, nie więcej niż 6% dziennego spożycia kalorii powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych. Im mniej, tym lepiej.

Jakie problemy trawienne może powodować?

Dieta bogata w sód, tłuszcze i rafinowane węglowodany (chleb, bułki i inne wypieki) może powodować wzdęcia żołądka. Uczucie wzdęcia dodatkowo potęguje popijanie posiłku gazowanym napojem. Na szczęście jest to tylko chwilowy efekt fast foodów. Ze względu na brak błonnika dieta ta może w dłuższej perspektywie zwiększać ryzyko zaparć i zmniejszać ilość pożytecznych bakterii w jelitach. Może to również zakłócić funkcjonowanie układu odpornościowego.

A co z otyłością?

Istnieje kilka przyczyn otyłości w fast foodach. Po pierwsze, jest to żywność bogata w tłuszcze i węglowodany. Po zjedzeniu szybko zgłodniejemy, więc zapewne już niedługo zafundujemy sobie kolejne danie. Po drugie, popijamy go słodzonymi napojami gazowanymi, które dostarczają więcej pustych kalorii. Po trzecie, prawdopodobnie zjesz większą porcję, niż gdybyś przygotował posiłek w domu. Po czwarte, otyłość związana z ilością cukru ukrytego w kawie i produktach mlecznych.

Źródła informacji:

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *