Fantastyczny surowy deser pełen zdrowych składników: Surowe kawałki, które oczarują każdego smakosza

Zdrowe i smaczne desery to coraz popularniejsza pozycja w cukierniach. Tam jednak cena za takie dobro może osiągnąć astronomiczne wyżyny. Alternatywą jest przygotowanie nietypowego deseru w domu. Jeśli zastanawiasz się, jak to zrobić, przedstawiamy jeden z prostszych przepisów na doskonałe surowe kawałki, z którym poradzi sobie każda (i niedoświadczona) gospodyni domowa.

Potrzebujesz

  • 150 g drobnych płatków owsianych
  • 150 g orzechów pekan
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 100 g tłuszczu kokosowego o temperaturze pokojowej

Na polewę:

  • 50 g tłuszczu kokosowego
  • 60 g syropu z cykorii (lub innego zdrowego słodzika w płynie)
  • 30 g kakao

Do dekoracji:

  • kilka orzechów pekan
  • gruba sól morska

Zbliżać się

  1. Do blendera włóż płatki, orzechy, olej kokosowy i pestki daktyli.
  2. Mieszaj mieszaninę, aż składniki połączą się w zwarte ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do odpowiedniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby odpowiednio docisnąć mieszaninę, aby się trzymała.
  4. Pozostawić do wystygnięcia w lodówce na co najmniej 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj polewę – na małym ogniu podgrzej olej kokosowy i syrop z cykorii. Gdy połączą się w jednolity płyn, posypać kakao i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Alternatywą jest również zastosowanie wysokoprocentowej gorzkiej czekolady.
  6. Pozostaw dowolną polewę do lekkiego ostygnięcia, a następnie wylej ją na dobrze schłodzone ciało. Letni lukier na zimnym deserze szybko twardnieje i nie spływa.
  7. Na koniec posyp deser drobno posiekanymi orzechami pekan i grubą solą do smaku.
  8. Kroimy w kostkę i podajemy. Przy odpowiednim przechowywaniu (w lodówce w zamkniętym pojemniku) deserem możesz spokojnie cieszyć się nawet przez tydzień.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *