Zdrowe i smaczne desery to coraz popularniejsza pozycja w cukierniach. Tam jednak cena za takie dobro może osiągnąć astronomiczne wyżyny. Alternatywą jest przygotowanie nietypowego deseru w domu. Jeśli zastanawiasz się, jak to zrobić, przedstawiamy jeden z prostszych przepisów na doskonałe surowe kawałki, z którym poradzi sobie każda (i niedoświadczona) gospodyni domowa.
Potrzebujesz
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 150 g orzechów pekan
- 150 g daktyli bez pestek
- 100 g tłuszczu kokosowego o temperaturze pokojowej
Na polewę:
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 60 g syropu z cykorii (lub innego zdrowego słodzika w płynie)
- 30 g kakao
Do dekoracji:
- kilka orzechów pekan
- gruba sól morska
Zbliżać się
- Do blendera włóż płatki, orzechy, olej kokosowy i pestki daktyli.
- Mieszaj mieszaninę, aż składniki połączą się w zwarte ciasto.
- Ciasto przełożyć do odpowiedniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby odpowiednio docisnąć mieszaninę, aby się trzymała.
- Pozostawić do wystygnięcia w lodówce na co najmniej 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj polewę – na małym ogniu podgrzej olej kokosowy i syrop z cykorii. Gdy połączą się w jednolity płyn, posypać kakao i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Alternatywą jest również zastosowanie wysokoprocentowej gorzkiej czekolady.
- Pozostaw dowolną polewę do lekkiego ostygnięcia, a następnie wylej ją na dobrze schłodzone ciało. Letni lukier na zimnym deserze szybko twardnieje i nie spływa.
- Na koniec posyp deser drobno posiekanymi orzechami pekan i grubą solą do smaku.
- Kroimy w kostkę i podajemy. Przy odpowiednim przechowywaniu (w lodówce w zamkniętym pojemniku) deserem możesz spokojnie cieszyć się nawet przez tydzień.
Śledź naszego Instagrama