Erytrytol można stosować także zamiast cukru w deserach i nie tylko do słodzenia kawy. Poznajmy zalety i wady.
Na półkach supermarketów, w dziale ze słodyczami, ktoś zauważy obecność produktu zwanego erytrytolem. Substancja ta, która wydaje się biała i ziarnista, stosowana jest jako substytut cukru, do którego z pewnością przypomina wyglądem.
Ale jakie są jego właściwości? Czy jego codzienne spożywanie przynosi jakieś korzyści, czy też lepiej nie przesadzić i ograniczyć spożycie do kilku razy w ciągu tygodnia? Dowiedzmy się poniżej.
Plusy i minusy erytrytolu
Zanim zrozumiesz, czy jest to dobre, czy złe, a zatem jakie są zalety i wady dziennego spożycia tej substancji, przyjrzyjmy się bliżej, czym jest erytrytol. Występuje w przyrodzie w postaci polialkoholu i występuje w małych ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa i drożdże oraz inne produkty fermentowane.
Stosowany jest jako słodzik alternatywny dla cukru, ponieważ praktycznie ma taki sam wygląd, właściwie występuje na rynku w postaci granulatu podobnego do cukru drobnego lub proszku podobnego do cukru pudru. A ponieważ nie ma posmaku, doskonale nadaje się do słodzenia napojów lub tworzenia wszelkiego rodzaju deserów.
Ponadto jedną z zalet erytrytolu jest niewątpliwie jego niska zawartość kalorii. Należy pamiętać, że ogólna wartość kaloryczna erytrytolu jest bardzo niska i waha się od 0 do maksymalnie 0,2 kcal/g. Ci, którzy chcą przestrzegać diety niskokalorycznej i zmniejszyć lub wyeliminować sacharozę w swojej diecie możesz znaleźć wartościowy substytut w postaci erytrytolu.
Kolejnym ważnym faktem jest to, że erytrytol nie wpływa na poziom cukru we krwi. Dlatego uważa się go za bezpieczny środek słodzący dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. W rzeczywistości, będąc polialkoholem, nie powoduje typowych pików dla innych rodzajów cukrów węglowodanowych, takich jak sacharoza.
Kolejnym interesującym szczegółem, który wyłonił się z niektórych ostatnich badań, jest erytrytol Ma wyraźne działanie przeciwutleniające przed rodnikami hydroksylowymi, co oznacza, że ma właściwości ochronne dla komórek organizmu i przeciwdziała działaniu wolnych rodników wywołanych hiperglikemią.
Czy zatem spożywanie erytrytolu w dużych ilościach zamiast sacharozy jest całkowicie bezpieczne? Eksperci radzą nie przesadzać, czekając na dalsze badania, które wykażą długoterminowe skutki zażywania tej substancji.