Ekspresowy deser z kilku składników. Ten owocowy przysmak przygotujesz w niecałe 30 minut

Szukasz szybkiego i łatwego pomysłu na deser? To idealny moment na wyciągnięcie ciasta francuskiego z lodówki. Po dodaniu śmietanki i ulubionych owoców powstaje idealnie słodkie połączenie smaków. Poniżej wyjaśnimy, jak przygotować pyszną przekąskę.

Mamy środek zimy, a niektórzy już tęsknią za latem – ciepłą, słoneczną pogodą i słodkimi, owocowymi deserami. Na razie możemy poczęstować się domowymi wypiekami z wykorzystaniem mrożonych owoców. Są niezwykle smaczne i szczególnie łatwe w przygotowaniu.

Ekspresowy deser z ciasta francuskiego, śmietanki i mrożonych owoców. Po upieczeniu jest boskim przysmakiem

To wiadomo od dawna Ciasto francuskie to „must have” w kuchni. Można go stosować zarówno do słonych, jak i słodkich przekąsek. Koniecznie zaopatrzcie się w jedno opakowanie, jeśli macie ochotę na prosty deser, który zachwyci każdego miłośnika ciast. Ten przepis przyda się, jeśli do Twoich drzwi zapukają niezapowiedziani goście lub gdy nagle poczujesz ochotę na coś słodkiego. Z zaledwie kilku składników można wyczarować niezrównaną delikatność. Powodzenia!

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego (1 bułka),
  • 250 g mrożonych owoców,
  • 3 łyżki cukru białego lub erytrytolu,
  • 100 g śmietanki 18% lub 30%,
  • 1 żółtko,
  • garść płatków migdałowych,
  • cukier puder do posypania.

Ciasto francuskie zapiekane z owocami. Sposób przygotowania

Rozłóż mrożone owoce na rozgrzanej patelni. Mogą to być truskawki, maliny, wiśnie, a nawet borówki. Przykryj patelnię, aby owoce szybciej puściły sok. Po kilku minutach posyp cukrem i mieszaj, aż powstanie gęsta masa.

Rozwałkuj ciasto francuskie i posmaruj je dokładnie kremem. Z każdej strony zostawiamy cienki, niepowlekany pasek. Na kremie ułóż lekko przestudzoną masę owocową. Rozsmarować na całej powierzchni, następnie zwinąć ciasto i posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Ciasto francuskie ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć deser i pozostawić do ostygnięcia. Na koniec posyp je cukrem pudrem i posyp płatkami migdałów. Chrupiącą bułkę pokroić na mniejsze kawałki i cieszyć się wyjątkowym owocowym smakiem.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Błyskawiczne ciasto z tylko trzech składników. Ten przepis uratuje Cię, gdy będziesz miał do czynienia z niezapowiedzianymi gośćmi

Potrzebujesz tylko jabłek, mąki i trzech innych składników. W ten sposób przygotujesz szybki deser z prędkością światła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *