Niewiele osób nie lubi parzyć w domu filiżanki aromatycznej kawy. Wiele osób wymyśla różne sposoby, ale okazuje się, że można się bez tego obejść – wystarczy poznać kilka trików, które pomogą Ci przygotować idealną kawę!
Sekrety prawidłowego przygotowania niesamowicie smacznego napoju czerpie ze strony internetowej Carpat, która specjalizuje się w parzeniu kawy. Eksperci wymieniają kilka ważnych niuansów, których przestrzeganie decyduje o tym, jak smaczna będzie porcja Twojej kawy parzona bezpośrednio w filiżance.
6 sekretów pysznej domowej kawy:
- Lepiej pić wodę butelkowaną. Optymalny poziom mineralizacji wody wynosi 100 mg/l pH – 7,0 (jest to zaznaczone małym drukiem z tyłu butelki).
- Żadnej wrzącej wody! Idealna temperatura dla kawy to 93-95°C. Woda osiąga tę temperaturę po około 2 minutach od zagotowania i wyłączenia czajnika.
- Najlepsza filiżanka jest wysoka i ma grube ścianki.
- Mielenie kawy: wybierz średnie.
- Najlepsza porcja kawy na filiżankę to 6 g zmielonych ziaren na 100 ml wody. To około 4 łyżeczki. kawa na 250 ml wody.
- Kawa parzy się w około 4 minuty i nie trzeba niczym zakrywać filiżanki. Następnie zamieszajprąd łyżeczką tak, aby cząsteczki kawy opadły na dno. A już po kilku minutach możesz bezpiecznie cieszyć się ulubionym napojem!
Eksperci radzą pić kawę od razu, bez przedłużania rytuału. Rzecz w tym, że ekstrakcja (proces parzenia) zachodzi w filiżance i przez to napój staje się gorzki i bardzo bogaty w smak.
Powiedzieliśmy również, jaką kawę mieloną wybrać, a którą lepiej wybrać dziesiątą trasą. Przeczytaj o 3 sekretach udanego zakupu!