Ekologiczne jajka, czy naprawdę wiesz, jak je wybrać? Bądź ostrożny, ponieważ mogą Cię oszukać: prawidłowe sformułowanie jest takie

Zawsze lepiej jest kupować jajka organiczne, ale czy wiesz na pewno, jak rozpoznać te naprawdę organiczne? Sformułowanie, które musisz znać, jest takie.

Jajka to składniki, które często wykorzystuje się w kuchni, zarówno do prostych przepisów, w których są absolutnymi bohaterami dań, jak i jako nadzienie lub do panierowania. Oddzielny rozdział można poświęcić deserom, zarówno ciastom, jak i kremom. Jajka są niezbędne w wielu klasycznych i tradycyjnych przepisach włoskiego i międzynarodowego cukiernictwa.

Najbardziej świadomi konsumenci, którzy chcą się zdrowo odżywiać, a jednocześnie dbają o dobrostan zwierząt, chętniej decydują się na zakup jaj ekologicznych. Ale jak rozpoznać je wśród wszystkich innych rodzajów jaj dostępnych w supermarketach? Poniżej ujawnimy prawidłowe sformułowanie, które bezpiecznie identyfikuje jaja organiczne. Dzięki temu będziesz mieć pewność, co kupujesz.

Jak wybrać i rozpoznać jajka organiczne

Jedzenie jajek jest dobre dla zdrowia. Jeszcze kilka lat temu demonizowano je ze względu na obecność cholesterolu. Cóż, trzeba powiedzieć, że jaja dostarczają również dobrego cholesterolu, więc powiedzmy, że eksperci zwykle wskazują, że limit spożycia to kilka jaj tygodniowo (nawet cztery w przypadku tych, którzy nie muszą obniżać poziomu cholesterolu). Teraz chodzi o to, Jak rozpoznać jajka organiczne?

Jeśli kupisz je bezpośrednio od rolnika hodującego kurczaki, nie możesz tego sprawdzać i musisz ufać temu, co ci mówi. Ale jeśli kupisz je w supermarkecie, są wszystkie jajkawytłoczony” z kodem bardzo specyficzny, który identyfikuje nie tylko partię produkcyjną, ale także firmę, która wystawiła je na sprzedaż, a także kraj produkcji i oczywiście metodę hodowli kurczaków. I to jest informacja, która Cię interesuje.

Podsumowując, prawidłowy napis, który można przeczytać na każdym jajku, a także na samym opakowaniu jajka, jest następujący. Kod musi zaczynać się od zera. Tak naprawdę to pierwsza cyfra kodu wydrukowanego na jajku określa rodzaj hodowli kury, która je zniosła. Zanim więc to zrobisz, sprawdź kod na powłoce i pamiętaj, że liczba:

  • Zero oznacza organiczne jajkohodowla umożliwia kurom swobodne poruszanie się na świeżym powietrzu i karmienie się paszą pochodzącą z upraw ekologicznych.
  • Jedna oznacza, że ​​jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu.
  • Dwa oznacza, że ​​kurczęta są hodowane w pomieszczeniach zamkniętych.
  • Trzy oznacza, że ​​kurczaki hodowane są w klatkach.

Następnie kod składa się z dwóch drugich liter, które wskazują kraj produkcji, IT oznacza Włochy i trzech cyfr, które identyfikują kod ISTAT gminy produkującej. Kolejne dwie litery odnoszą się do województwa, a trzy ostatnie litery dotyczą rolnictwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *