Dzisiejszy przepis: Zupa z batatów – stanie się hitem w Twojej kuchni, rozgrzeje się na stole w mgnieniu oka!

Zupa z batatów inspirowana jest kuchnią marokańską oraz jej wyraźnymi aromatami i smakami Orientu. Jeśli należysz do osób, które codziennie muszą jeść zupę, ale pragniesz odmiany, ten przepis będzie miłą alternatywą dla Twojej zwykłej diety. Słodkie ziemniaki, inaczej słodkie ziemniaki, są bogate w witaminy i minerały oraz mogą stabilizować poziom cukru we krwi. Razem z ciecierzycą dostarczają także organizmowi taką ilość niezbędnych białek, jakiej w przeciwnym razie zabrakłoby w zupie. Wypróbuj nasze preparaty.

Potrzebujemy

  • Odpowiednio 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 posiekane łodygi selera
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Zbliżać się

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż dwa słodkie ziemniaki. Przed pieczeniem należy je umyć i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec około 1 godziny, aż będą miękkie.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, seler i czosnek i smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta.
  3. Następnie dodajemy kminek, wędzoną paprykę, kolendrę, kurkumę, płatki czerwonej papryki, kmin rzymski i cynamon. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
  4. Wlać bulion, dodać ciecierzycę i sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia.
  5. Upieczone słodkie ziemniaki przekrój na pół i usuń miąższ łyżką. Do garnka dodać ciecierzycę i wymieszać.
  6. Na koniec zupę zmiksować na puszystą śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać z kawałkiem cytryny, posypane natką pietruszki.

Nasza wskazówka: Zupa z batatów świetnie smakuje także posypana pieczoną ciecierzycą, grzankami lub orzechami włoskimi. Jeśli ktoś lubi, na wierzch można dodać także posiekany i podsmażony boczek lub wymieszać z łyżką jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *