Czy jesteś miłośnikiem kawy? W takim razie na pewno zainteresuje Cię poniższy przepis na babeczki kawowe. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a dodatkowo potrzebne będą do ich wykonania składniki, które być może już macie w domu. Po prostu rozpłyniesz się pod ich miękkością i bogatym smakiem kawy.
Potrzebujemy
- 115 g miękkiego masła
- 100 g cukru białego
- 110 gramów cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki espresso instant
- 190 g mąki zwykłej
- 120 ml mleka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Do kremu kawowego
- 230 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 puszka skondensowanego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki espresso instant
Zbliżać się
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż babeczkami blachę na 12 muffinek
- Masło utrzeć z obydwoma cukrami na jasną i puszystą masę.
- Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ubić mikserem.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj trochę. Do ciasta wlać połowę mąki i powoli ubijać mikserem, tak aby wszystkie składniki się połączyły, ale nie ubiły.
- Kawę rozpuszczalną rozpuścić w mleku i wymieszać z ciastem za pomocą miksera.
- Do ciasta wlać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników.
- Łyżką podziel ciasto na przygotowane babeczki i piecz przez około 18 minut, aż na patyku pozostaną tylko okruszki. Wierzch upieczonych babeczek powinien ponownie unieść się po lekkim naciśnięciu.
- Na krem ubijaj masło na wysokich obrotach przez około 5 minut. Powinien być bielszy i jedwabiście gładki.
- Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do masła wraz z ekstraktem waniliowym i solą. Ubijaj przez kolejną minutę.
- Stopniowo w mniejszych porcjach dodawaj skondensowane mleko. Gdy wykorzystasz całe mleko, ubijaj śmietankę jeszcze przez minutę. Krem powinien tworzyć mocne szczyty.
- Jeśli krem jest za rzadki, włóż go do lodówki na dziesięć minut lub dodaj kilka łyżek cukru pudru, aby go zagęścić.
- Kremem smarujemy ostudzone babeczki. Możesz użyć zwykłej łyżki lub.
- Przed podaniem babeczki udekoruj ziarnami kawy i posyp kawą rozpuszczalną.
Wskazówka: Łatwiej będzie podzielić ciasto na babeczki za pomocą łyżki do lodów.
Śledź naszego Instagrama