Dzisiejszy przepis: Zniewalające ciasteczka z jedwabiście miękkim kremem zachwycą nie tylko miłośników kawy

Już niedługo na Twoim stole pojawią się wyjątkowe ciasteczka (Źródło: Freepik/azerbaijan_stockers)

Czy jesteś miłośnikiem kawy? W takim razie na pewno zainteresuje Cię poniższy przepis na babeczki kawowe. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a dodatkowo potrzebne będą do ich wykonania składniki, które być może już macie w domu. Po prostu rozpłyniesz się pod ich miękkością i bogatym smakiem kawy.

Potrzebujemy

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g cukru białego
  • 110 gramów cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki espresso instant
  • 190 g mąki zwykłej
  • 120 ml mleka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Do kremu kawowego

  • 230 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki espresso instant

Zbliżać się

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż babeczkami blachę na 12 muffinek
  2. Masło utrzeć z obydwoma cukrami na jasną i puszystą masę.
  3. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ubić mikserem.
  4. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj trochę. Do ciasta wlać połowę mąki i powoli ubijać mikserem, tak aby wszystkie składniki się połączyły, ale nie ubiły.
  5. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w mleku i wymieszać z ciastem za pomocą miksera.
  6. Do ciasta wlać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników.
  7. Łyżką podziel ciasto na przygotowane babeczki i piecz przez około 18 minut, aż na patyku pozostaną tylko okruszki. Wierzch upieczonych babeczek powinien ponownie unieść się po lekkim naciśnięciu.
  8. Na krem ​​ubijaj masło na wysokich obrotach przez około 5 minut. Powinien być bielszy i jedwabiście gładki.
  9. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do masła wraz z ekstraktem waniliowym i solą. Ubijaj przez kolejną minutę.
  10. Stopniowo w mniejszych porcjach dodawaj skondensowane mleko. Gdy wykorzystasz całe mleko, ubijaj śmietankę jeszcze przez minutę. Krem powinien tworzyć mocne szczyty.
  11. Jeśli krem ​​jest za rzadki, włóż go do lodówki na dziesięć minut lub dodaj kilka łyżek cukru pudru, aby go zagęścić.
  12. Kremem smarujemy ostudzone babeczki. Możesz użyć zwykłej łyżki lub.
  13. Przed podaniem babeczki udekoruj ziarnami kawy i posyp kawą rozpuszczalną.

Wskazówka: Łatwiej będzie podzielić ciasto na babeczki za pomocą łyżki do lodów.
Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *