Może właśnie teraz zastanawiasz się, co można przygotować z wiśni? Jeśli zaopatrzyłeś się już w świeży dżem lub kompot, to teraz jest dobry moment na spróbowanie pysznego sosu wiśniowego. Na pewno wykorzystasz go w domu, bo idealnie komponuje się z drobiem, ale także z serami. Słodko-kwaśny smak z posmakiem pomarańczy i imbiru doskonale sprawdzi się na każdym grillu.
Potrzebujemy
- 450 g świeżych lub mrożonych wiśni
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżki masła
- filety z piersi kurczaka lub kawałki sera (np. Camembert)
Procedura
- Odłóż ¾ szklanki wiśni na bok. W blenderze zmiksuj sok pomarańczowy i pozostałe wiśnie. Miksujemy je na gładką masę. Dodać sos sojowy, cukier trzcinowy, miód, sok z cytryny, czosnek i imbir.
- Kawałki mięsa lub sera nacieramy masłem, a następnie mieszanym sosem.
- Możemy grillować na rozgrzanym grillu lub piec w nagrzanym piekarniku. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp mięso lub ser pozostałymi wiśniami i zakończ pieczenie.
Śledź naszego Instagrama