Dzisiejszy przepis: Znakomity sos wiśniowy – świetny dodatek do wszelkich grillowanych mięs lub serów

Może właśnie teraz zastanawiasz się, co można przygotować z wiśni? Jeśli zaopatrzyłeś się już w świeży dżem lub kompot, to teraz jest dobry moment na spróbowanie pysznego sosu wiśniowego. Na pewno wykorzystasz go w domu, bo idealnie komponuje się z drobiem, ale także z serami. Słodko-kwaśny smak z posmakiem pomarańczy i imbiru doskonale sprawdzi się na każdym grillu.

Potrzebujemy

  • 450 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 3 łyżki masła
  • filety z piersi kurczaka lub kawałki sera (np. Camembert)

Procedura

  1. Odłóż ¾ szklanki wiśni na bok. W blenderze zmiksuj sok pomarańczowy i pozostałe wiśnie. Miksujemy je na gładką masę. Dodać sos sojowy, cukier trzcinowy, miód, sok z cytryny, czosnek i imbir.
  2. Kawałki mięsa lub sera nacieramy masłem, a następnie mieszanym sosem.
  3. Możemy grillować na rozgrzanym grillu lub piec w nagrzanym piekarniku. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp mięso lub ser pozostałymi wiśniami i zakończ pieczenie.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *