Nie możesz się doczekać upragnionych wakacji? Jeśli oczekiwanie na zasłużony odpoczynek jest jeszcze dość długie, przypomnij sobie wygodę wolnych dni i upiecz włoskie pomarańczowe ciasteczka. Kruche ciasto natychmiast rozpływa się w ustach, a pomarańczowy smak dodaje ciastkom świeżości i słonecznej energii. Ten z pewnością Cię zadowoli.
Potrzebujemy
- 6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
- ½ szklanki granulowanego cukru
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- ⅓ szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- ⅛ łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
- 1 i ½ szklanki mąki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Na polewę
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka miękkiego, niesmakowanego kremu do smarowania lub mascarpone
Procedura
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Cukier i masło wymieszaj w misce za pomocą miksera elektrycznego. Mieszać około 1 minuty, aż masa będzie gładka. Dodaj jajko na średnich obrotach, ubij i wymieszaj z sokiem pomarańczowym, skórką i ekstraktem migdałowym.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, a luźną masę wymieszaj z płynną. Dobrze wymieszaj, aby masa była gładka i pozbawiona grudek.
- Odbieramy czubatą łyżkę ciasta i taką ilość układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać kopytka ciasta w odstępach 5 cm, gdyż w trakcie pieczenia będą rosły.
- Piec przez około 10 do 13 minut, aż uzyska złoty kolor. Powinno wyjść około 14 do 16 ciastek.
- Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę mieszając cukier puder, sok i skórkę pomarańczową, masło i krem śmietankowy. Włoskie ciasteczka pomarańczowe maczamy w polewie i możemy posypać je startą skórką pomarańczową.
Śledź naszego Instagrama