Dzisiejszy przepis: Tartaletki z truskawkami – Do nadzienia dodaliśmy coś, czego zwykle nie ma w deserach

Desery owocowe należą do najpopularniejszych, dlatego nawet tartaletki z truskawkami mają naprawdę dużą szansę oczarować miłośników słodkich smakołyków. Ich kruche ciasto świetnie komponuje się z aksamitnie miękką śmietaną, a na wierzchu znajdują się kawałki truskawek macerowanych w occie balsamicznym z czarnym pieprzem i prawdziwymi ziarenkami wanilii. Tartaletki o wyjątkowym smaku nadają się na specjalne okazje. Jeśli planujesz imprezę, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Potrzebujemy

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki zwykłej
  • 60 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • nasiona z ½ laski wanilii

Do macerowanych truskawek

  • 450 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • nasiona z ½ laski wanilii
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Do kremowego nadzienia

  • 400 ml pełnego mleka
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g cukru
  • pusta laska wanilii

Do dekoracji

  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • świeże liście bazylii

Procedura

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub miksera i wyrobić gładkie ciasto. Całość wyrabiamy chwilę na blacie kuchennym, po czym owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Pokrój około ¾ do 1 szklanki truskawek na małe kawałki. Włóż je do małego kubka, dodaj cukier, ziarenka wanilii, 2–3 mielonego czarnego pieprzu i ocet balsamiczny.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 5 do 10 minut, aż truskawki będą miękkie, a cała mieszanina zgęstnieje. Następnie wyjąć z kuchenki i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
  4. Zmiksuj masę truskawkową lub rozgnieć ją widelcem. Resztę siekamy i dodajemy do puree. Dobrze wymieszaj, tak aby pokrył się sosem i włóż do lodówki na 30 do 60 minut, aby zmacerować.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C i rozwałkuj ciasto na grubość 8 mm. Wytnij mini tartaletki i przykryj obwód foremek.
  6. Ciasto nakłuwamy widelcem i wycinamy małe kwadraty, które pokryją spód tartaletek. Do każdego wkładamy papier i ładujemy go suchą fasolą lub innymi roślinami strączkowymi.
  7. Piecz przez 15 minut, usuń rośliny strączkowe i papier, a następnie piecz przez kolejne 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Ciasto przed nadzieniem powinno całkowicie wystygnąć.
  8. Pustą laskę wanilii włóż do mleka i zagotuj. Wymieszaj cukier i skrobię, dodaj żółtka i ubijaj, aż masa będzie gładka. Do masy stopniowo dodawaj gorące mleko i mieszaj, żeby się nie zsiadło. Całość gotuj przez 2 do 3 minut, aż krem ​​zgęstnieje. Mieszamy dalej. Następnie zdejmujemy śmietanę z pieca i przykrywamy ją folią spożywczą, aby nie utworzyła się na niej skórka.
  9. Tartaletki z truskawkami napełnij schłodzoną śmietaną, na wierzch ułóż warstwę truskawek i polej sosem. Udekoruj listkami bazylii i mielonym czarnym pieprzem.

Nasza wskazówka: Z ciasta można też zrobić jedną dużą okrągłą tartę. Taka ilość składników wystarczy na formę o średnicy 26 cm.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *