Dzisiejszy przepis: Słynne spaghetti puttanesca – czy wiecie, że swoją nazwę wzięły od obraźliwej nazwy?

Spaghetti puttanesca jest tak popularne, że do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników. Razem dodają niepowtarzalnego smaku ulubionemu sosowi na bazie pomidorów.

Słynny przepis ma kilka wersji, które konkurują ze sobą o pochodzenie i naprawdę trudno jest ustalić, która wersja jest pierwsza i oryginalna. Jednak jedna wersja twierdzi, że urodziły się w środowisku neapolitańskich narzeczonych i stanowiły szybko przygotowany posiłek. Co zatem oznacza nazwa puttanesca? To słowo jest używane w języku włoskim w odniesieniu do prostytutki. Jednak nowsze wersje historii tego spaghetti opowiadają o szefie kuchni Sandro Petti, który ugotował je dla swoich przyjaciół. Wierzcie w co chcecie, ale zdecydowanie oddajcie się ich smakowi.

Potrzebujemy

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 6 filetów anchois w oleju
  • 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki
  • 800 g obranych pomidorów z puszki
  • 170 g oliwek Kalamata
  • 115 g odcedzonych kaparów
  • 500 g spaghetti
  • ¼ szklanki świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu

Zbliżać się

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, anchois i płatki czerwonej papryki. Smażyć przez 4 do 5 minut na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić, a anchois zaczną się rozpadać.
  2. Następnie dodaj pomidory z puszki i ich sok i gotuj przez 5 do 10 minut, aby sos zagęścił. Dodać kapary i pokrojone oliwki, wymieszać.
  3. Podczas gdy sos się gotuje, zagotuj osoloną wodę na spaghetti. Spaghetti wlać do wrzącej wody i gotować 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  4. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z sosem pomidorowym i gotować razem przez 2 minuty.
  5. Spaghetti puttanesca podawane jest z liśćmi bazylii i posypywane tartym parmezanem.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *