Dzisiejszy przepis: Rolada tiramisu jest lekka jak chmurka – w ten sposób można ją przygotować bezglutenowo

Rolada Tiramisu to najlepsze towarzystwo do filiżanki kawy. Tradycyjny deser przygotowany jest w nietradycyjny sposób, ale smak pozostaje równie doskonały. Miękkie i puszyste ciasto nadaje się również na dietę bezglutenową, jeśli użyje się odpowiedniej mąki.

Natkniesz się także na ciekawy i rzadko używany składnik, jakim jest guma ksantanowa. Nadaje się do stosowania na diecie bezglutenowej i stosowany jest w wypiekach głównie dlatego, że poprawia elastyczność ciasta i zapobiega jego twardnieniu. Puszyste ciasto i aksamitne nadzienie tej rolady zapadnie Ci w pamięć.

Potrzebujemy

  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki pełnego mleka
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 g drobnego cukru pudru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 45 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki zwykłej lub użyj wersji bezglutenowej
  • ¾ łyżeczki gumy ksantanowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli

Na farszu

  • 250 g mascarpone
  • 160 g śmietany do ubijania
  • 60 g przesianego cukru pudru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Do podlewania

  • 4 g kawy rozpuszczalnej
  • 12 g cukru
  • 45 g gorącej wody

Do dekoracji

  • kakao w proszku
  • wiórki czekoladowe

Zbliżać się

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Lekko posmaruj je olejem, aby ułatwić odklejanie się od upieczonego ciasta.
  2. Kawę rozpuszczalną mieszamy z mlekiem i podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia kawy. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  3. Jajka i cukier ubić na puszystą masę, na wysokich obrotach powinno to zająć od 5 do 7 minut. Dodać mieszankę kawowo-mleczną, esencję waniliową i masło. Znów pokonaliśmy.
  4. Do drugiej miski przesiej mąkę, gumę ksantanową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do masy jajecznej i dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
  5. Rozłóż ciasto równomiernie na papierze i piecz w temperaturze 180°C przez około 10 do 12 minut. Upieczone ciasto na blasze przykryj folią aluminiową, która zatrzyma wilgoć w cieście i wtedy łatwiej będzie się wałkować.
  6. Na nadzienie wymieszaj wszystkie składniki i ubij gładki i puszysty krem.
  7. Aby zalać ciasto, wymieszaj kawę, gorącą wodę i cukier i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  8. Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem i oddziel od papieru. Przekładamy ciemniejszą, podpieczoną stronę ciasta na papier stroną do dołu, tak aby po zwinięciu ciasto znalazło się na wierzchu bułki.
  9. Skrop lub posmaruj ciasto roztworem kawy i przykryj ponad połową nadzienia mascarpone, aż po brzegi. Zwinąć i przykryć powierzchnię pozostałym nadzieniem. Posypać kakao i udekorować wiórkami czekolady.
  10. Rolada tiramisu powinna stwardnieć w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie kroimy go na schludne kawałki.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *