Każda gospodyni domowa potrafi przygotować pysznego pieczonego kurczaka. Jeśli jednak lubisz eksperymentować z nowymi smakami, mamy dla Ciebie świetną wskazówkę, jak ulepszyć ten klasyk dla każdego gospodarstwa domowego. Cebula nada mu wspaniałego smaku, rozmaryn sprawi, że cały dom będzie pachniał, a kubki smakowe będą tańczyć z radości.
Można go przygotować w jednym naczyniu do pieczenia, co skróci czas spędzony w kuchni. Ułatw gotowanie i podaruj swojej rodzinie pyszny przysmak, o który będzie prosić!
Potrzebujesz (na 2 porcje)
- 500 g kurczaka lub ćwiartek kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- kawałek masła
- 4 średnie cebule
- 1 łyżka miodu
- 1-2 gałązki rozmarynu
- sól dla smaku
Zbliżać się
- Przygotuj marynatę w małej misce. Wymieszaj mieloną paprykę, pastę czosnkową i sok z cytryny. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, możesz dodać kawałek imbiru.
- Tak przygotowane, umyte mięso nacieramy mieszanką i odstawiamy na co najmniej 10 minut.
- W oczekiwaniu przygotuj pozostałe składniki. Rozgrzać olej z masłem. Później na wierzch dodajesz marynowane mięso.
- Części kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron (około 2 minuty z każdej strony).
- Wyjmij mięso, do ciasta dodaj posiekaną cebulę, rozmaryn i sól. Powstałą masę przelać do mniejszej formy do pieczenia lub naczynia do zapiekania, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika.
- Piec co najmniej 25 minut. W trakcie pieczenia do ciasta dodajemy miód, następnie od czasu do czasu polewamy nim kurczaka.
- Po upieczeniu podawać z ryżem, nie zapomnij o pysznej karmelizowanej cebuli.
Śledź naszego Instagrama