Połączenie mięsa i pysznego sosu trudno się oprzeć. Ten sposób przygotowania należy do najpopularniejszych, a każdy przepis oferuje inną, ciekawą wersję. Tym razem mamy dla Was świetny pomysł na pierś z kurczaka w kremowym sosie porowym. Dopracowane smaki tego dania z pewnością Cię zainteresują i od razu będziesz chciał go spróbować.
Potrzebujemy
- 4 piersi z kurczaka (ok. 600 g)
- 2 większe pory (ok. 275 g)
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 450 ml bulionu z kurczaka
- 150 ml śmietany do gotowania lub ubijania
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- 1 czubata łyżeczka suszonego estragonu lub 20 g świeżego
- sól i pieprz do smaku
Zbliżać się
- Pokrój pierś kurczaka na talerze o grubości około 1 cm. Nasmaruj je z każdej strony oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Rozgrzej większą patelnię i włóż na nią piersi z kurczaka, smaż je z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą złociste. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
- Pory przekrój wzdłuż na ćwiartki, posiekaj i wrzuć na patelnię, na której smażyłeś mięso. Lekko podsmaż por, dodaj posiekany czosnek i wymieszaj.
- Gdy pory zmiękną, dodajemy 2 łyżki mąki i stopniowo dodajemy bulion i śmietanę.
- Zagotuj bulion i wrzuć kawałki mięsa z powrotem na patelnię. Doprawiamy suszonym estragonem i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
- Po tym czasie do sosu dodajemy musztardę i śmietanę. Jeśli chcesz użyć świeżego estragonu, dodaj go teraz, czyli na koniec.
- Kurczaka z sosem można podawać z ziemniakami, ryżem i makaronem.