Dzisiejszy przepis: Prosty kurczak w sosie śmietanowym z porem to prawdziwy rarytas!

Połączenie mięsa i pysznego sosu trudno się oprzeć. Ten sposób przygotowania należy do najpopularniejszych, a każdy przepis oferuje inną, ciekawą wersję. Tym razem mamy dla Was świetny pomysł na pierś z kurczaka w kremowym sosie porowym. Dopracowane smaki tego dania z pewnością Cię zainteresują i od razu będziesz chciał go spróbować.

Potrzebujemy

  • 4 piersi z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 większe pory (ok. 275 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 450 ml bulionu z kurczaka
  • 150 ml śmietany do gotowania lub ubijania
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżeczka suszonego estragonu lub 20 g świeżego
  • sól i pieprz do smaku

Zbliżać się

  1. Pokrój pierś kurczaka na talerze o grubości około 1 cm. Nasmaruj je z każdej strony oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej większą patelnię i włóż na nią piersi z kurczaka, smaż je z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą złociste. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  3. Pory przekrój wzdłuż na ćwiartki, posiekaj i wrzuć na patelnię, na której smażyłeś mięso. Lekko podsmaż por, dodaj posiekany czosnek i wymieszaj.
  4. Gdy pory zmiękną, dodajemy 2 łyżki mąki i stopniowo dodajemy bulion i śmietanę.
  5. Zagotuj bulion i wrzuć kawałki mięsa z powrotem na patelnię. Doprawiamy suszonym estragonem i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
  6. Po tym czasie do sosu dodajemy musztardę i śmietanę. Jeśli chcesz użyć świeżego estragonu, dodaj go teraz, czyli na koniec.
  7. Kurczaka z sosem można podawać z ziemniakami, ryżem i makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *