Prosta zupa pomidorowa zaskoczy Cię szybkością przygotowania. Nie będzie do tego potrzebny nadmierny nacisk, ani świeże owoce, a mimo to będzie miał wyrazisty smak i idealną kremową konsystencję. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów pojawiła się na rynku jakiś czas temu, ale ten przepis nie wymaga nawet długiego pieczenia. Upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki i uruchom stoper. powinno być gotowe w ciągu pół godziny.
Potrzebujemy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 cebula pokrojona w paski
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka cukru
- ¼ szklanki śmietany do ubijania
- 8 dużych, świeżych liści bazylii, grubo posiekanych
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
- sól i pieprz
- ⅓ szklanki startego parmezanu
Zbliżać się
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zmięknie. Następnie dodać cebulę i wymieszać. Smażyć, aż będzie przezroczysty, około 8 minut.
- Następnie dodać pomidory wraz z sokiem, bulionem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 12 minut, aż lekko zgęstnieje.
- Dodać śmietankę, liście bazylii, suszone oregano, paprykę, doprawić solą i pieprzem.
- Zmiksuj blenderem zanurzeniowym, aż masa będzie gładka i kremowa.
- Prosta zupa pomidorowa jest gotowa. Możemy wymieszać z tartym parmezanem i podawać z grzankami maślanymi.
Śledź naszego Instagrama