Dzisiejszy przepis: Prosta zupa pomidorowa – gotowa w pół godziny, nawet z nietypowymi składnikami

Prosta zupa pomidorowa zaskoczy Cię szybkością przygotowania. Nie będzie do tego potrzebny nadmierny nacisk, ani świeże owoce, a mimo to będzie miał wyrazisty smak i idealną kremową konsystencję. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów pojawiła się na rynku jakiś czas temu, ale ten przepis nie wymaga nawet długiego pieczenia. Upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki i uruchom stoper. powinno być gotowe w ciągu pół godziny.

Potrzebujemy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 cebula pokrojona w paski
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ szklanki śmietany do ubijania
  • 8 dużych, świeżych liści bazylii, grubo posiekanych
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  • ⅓ szklanki startego parmezanu

Zbliżać się

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zmięknie. Następnie dodać cebulę i wymieszać. Smażyć, aż będzie przezroczysty, około 8 minut.
  2. Następnie dodać pomidory wraz z sokiem, bulionem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 12 minut, aż lekko zgęstnieje.
  3. Dodać śmietankę, liście bazylii, suszone oregano, paprykę, doprawić solą i pieprzem.
  4. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym, aż masa będzie gładka i kremowa.
  5. Prosta zupa pomidorowa jest gotowa. Możemy wymieszać z tartym parmezanem i podawać z grzankami maślanymi.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *