Pieczone brokuły i krokiety serowe zachwycą każdego gościa. Mały przysmak wielkości kęsa jest chrupiący na zewnątrz i pełen roztopionego sera w środku, a to idealne połączenie, które znajdzie swoich fanów. Krokiety można również zjeść jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Odkurza je raz czy dwa.
Potrzebujemy
- 2 szklanki ugotowanych na parze brokułów pokrojonych na małe kawałki
- 1 szklanka startego sera Cheddar
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki mielonej cebuli w proszku
- ¼ łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól i mielony czarny pieprz
- 2 ubite jajka
- olej roślinny
Procedura
- Rozgrzej piekarnik do 180-190°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W większej misce przygotuj mieszankę mieszając posiekane brokuły, starty ser, bułkę tartą, czosnek, cebulę w proszku, paprykę w proszku, jajka, sól i pieprz.
- W dłoniach formujemy małe krokiety lub kulki i kładziemy je na blasze do pieczenia.
- Lekko spryskaj lub skrop olejem i piecz przez około 20 do 25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Upieczone brokuły i krokiety serowe studzimy przez kilka minut i podajemy z ulubionym dipem, np. jogurtem.
Nasza wskazówka: Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera i odpowiednio zmieniać uzyskany smak.
Śledź naszego Instagrama