Dzisiejszy przepis: Pieczone krokiety brokułowo-serowe – Zachwycisz każdego gościa chrupiącą przekąską

Pieczone brokuły i krokiety serowe zachwycą każdego gościa. Mały przysmak wielkości kęsa jest chrupiący na zewnątrz i pełen roztopionego sera w środku, a to idealne połączenie, które znajdzie swoich fanów. Krokiety można również zjeść jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Odkurza je raz czy dwa.

Potrzebujemy

  • 2 szklanki ugotowanych na parze brokułów pokrojonych na małe kawałki
  • 1 szklanka startego sera Cheddar
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonej cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 2 ubite jajka
  • olej roślinny

Procedura

  1. Rozgrzej piekarnik do 180-190°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W większej misce przygotuj mieszankę mieszając posiekane brokuły, starty ser, bułkę tartą, czosnek, cebulę w proszku, paprykę w proszku, jajka, sól i pieprz.
  3. W dłoniach formujemy małe krokiety lub kulki i kładziemy je na blasze do pieczenia.
  4. Lekko spryskaj lub skrop olejem i piecz przez około 20 do 25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  5. Upieczone brokuły i krokiety serowe studzimy przez kilka minut i podajemy z ulubionym dipem, np. jogurtem.

Nasza wskazówka: Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera i odpowiednio zmieniać uzyskany smak.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *